Πριν καν μεγαλώσει η ίδια, πριν καν περάσει την παιδική της ηλικία, καλείται να φέρει στον κόσμο τα δικά της δύο παιδιά… Δεκάχρονη από τη Σενεγάλη, θύμα βιασμού, κυοφορεί δίδυμα και η υπόθεσή της διχάζει.

Η 10χρονη υποχρεούται να συνεχίσει κανονικά την κύηση από τη στιγμή που οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχασαν τη μάχη να βρουν νομική διέξοδο στο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Το κορίτσι διανύει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης του και αποτελεί, όπως γράφει ο Guardian, ένα χαρακτηριστικό δείγμα όσων υφίστανται γυναίκες παιδιά εξαιτίας ενός απαρχαιωμένου νόμου που είναι ακόμα σε ισχύ στην πρώην γαλλική αποικία.

«Θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη της», δηλώνει η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου γυναικών Σενεγάλης Fatou Kiné Camara, «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τις πιέσεις προς τις αρχές για να διασφαλίσουμε πως θα κάνει τακτικά υπέρηχους και τα έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα». Εξηγεί δε πως ο νόμος κατά των αμβλώσεων στη Σενεγάλη είναι από τους πιο σκληρούς στην Αφρική. Αν ένας γιατρός βρεθεί ένοχος για συμμετοχή σε άμβλωση μπορεί να χάσει την άδειά του, ενώ αν μια γυναίκα κριθεί ένοχη για τερματισμό κύησης μπορεί να φυλακιστεί έως και για δέκα χρόνια.

Το πρώτο 6μηνο του 2013 40 γυναίκες βρίσκονταν υπό κράτηση με κατηγορίες που σχετίζονταν με το θέμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα. Ωστόσο εκατοντάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αμβλώσεις που γίνονται από μη ειδικούς.

«Για να είναι μία άμβλωση νόμιμη στη Σενεγάλη τρεις γιατροί πρέπει να επιβεβαιώσουν πως η γυναίκα θα χάσει τη ζωή της εκτός κι αν η κύηση τερματιστεί», τονίζει η Camara. «Αλλά για τους φτωχούς της Σενεγάλης είναι θαύμα αν επισκεφθούν γιατρό μια φορά στη ζωή τους».

Υπενθυμίζει και την περίπτωση μιας 9χρονης επίσης θύμα βιασμού, που εξαναγκάστηκε να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της. «Πληρώσαμε εμείς για να γεννήσει με καισαρική», πρόσθεσε, «αλλά το κορίτσι πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννα, πιθανότατα επειδή το σώμα της δεν την άντεξε».

Ο δικηγορικός σύλλογος γυναικών της Σενεγάλης δίνει μάχη με τους βουλευτές της χώρας επιδιώκοντας να επιτραπεί νομικά η άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η σωματική ή ψυχική υγεία μιας γυναίκας απειλείται. Δεν έχει μέχρι σήμερα ωστόσο καταστεί εφικτό να ενσωματωθούν τέτοιες ρυθμίσεις στη νομοθεσία της χώρας.

«Η μεγαλύτερη αδικία είναι πως οι φτωχοί είναι τα θύματα αυτής της απαρχαιωμένης νομοθεσίας», τονίζει η Camara, «οποιοσδήποτε με πολλά λεφτά μπορεί να κάνει άμβλωση σε ιδιωτική κλινική. Αλλά αν είσαι φτωχός πρέπει ή να συμμορφωθείς με το νόμο ή να ρισκάρεις τη ζωή σου σε μια κλινική… ερασιτεχνών».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook