Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάννη, και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χρ.Πρωτόπαππα.

Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.

Η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Α.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που όμως δεν είχε αποδοθεί από το Δημόσιο.
Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς, καθώς οι πληρωμές του ΦΠΑ προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μια αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση, που την έχουμε υποσχεθεί από καιρό, που τη σχεδιάσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης» είπε.

Εξηγώντας τα οφέλη της απόφασης, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα «όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτές εμπλοκές σε πολλές επιχειρήσεις. Κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία…»

Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες. Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.»

» Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ «θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά». Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.

Διαγραφή προστίμων

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών».

«Όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται!» είπε ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, πρόσθεσε «μέχρι το τέλος του έτους, οι περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει…»

» Και μάλιστα, μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι οποίες το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά!»

«Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του \’αμαρτίες\’. Ούτε και το κράτος πλέον- θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Με κεντρική ιδέα ότι «δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ, εφόσον αυτός δεν έχει καταβληθεί είτε από το Δημόσιο, είτε μεταξύ ιδιωτών επιτηδευματιών» θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο το σύστημα συμψηφισμού ΦΠΑ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Για την επέκταση του μέτρου και σε επιτηδευματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν κάθε δίμηνο, δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιτηδευματίας θα επιλέγει εάν θα εισαχθεί σε αυτό, ενώ ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές.

Το μέτρο ισοδυναμεί με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έως σήμερα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν ακόμη και τον ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει από τις συναλλαγές τους με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η συναλλαγή μεταξύ ιδιώτη και φορέα του δημοσίου κρίνεται μη νόμιμη, τότε υπεύθυνος για την ανάκτηση του ποσού του ΦΠΑ από τον ιδιώτη θα είναι ο δημόσιος φορέας (πχ νοσοκομείο, κλπ) και όχι η Εφορία.

Ο αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο μέτρο θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί. Πάντως, το μέτρο δεν θα αφορά σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Σημειώνεται, ότι το σχετικό μέτρο του συμψηφισμού, εφαρμόζεται ήδη σε Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά στην κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, μένει να αποσαφηνιστεί ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου αυτού.

«Τρεις μεταρρυθμιστικές τομές»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες «μεταρρυθμιστικές τομές» που έχει εξαγγείλει και ολοκληρώσει η κυβέρνηση. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Αναφερόμενος στις αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών, δηλαδή 35-36 εκατομμύρια ευρώ.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook