Ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε συστηματικά για να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε. Αυτές οι συμβουλές όμως είναι λίγο πολύ ξεπερασμένες…

Έτσι, οι επιστήμονες πασχίζουν να ανακαλύψουν και άλλες τακτικές που διευκολύνουν την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιλινόι των ΗΠΑ έδειξε ότι η πρωινή ηλιοθεραπεία για 20 περίπου λεπτά είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να χάσουμε κιλά.

Δείτε 8 ακόμη πρωτότυπες τακτικές για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά!

1. Μη φάτε με το χέρι που γράφετε

Το φαγητό είναι για πολλούς συνήθεια κι έτσι παρασυρόμαστε εύκολα εάν την ώρα που τρώμε βλέπουμε τηλεόραση. Μπορούμε όμως να πάμε κόντρα σε αυτή τη συνήθεια εάν τρώμε με το «λάθος» χέρι, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology Bulletin έδειξε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τη μισή ποσότητα ποπ κορν που τους είχαν δώσει όταν δεν έτρωγαν με το χέρι που γράφουν.

2. Δοκιμάστε μια καυτερή πιπεριά

Έχει αποδειχθεί ότι τα καυτερά φαγητά είναι ένας δυνατός «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους, καθώς δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό μας για να κάψουμε περισσότερο λίπος. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι το συμπλήρωμα που περιέχει μια βασική ουσία της καυτερής πιπεριάς (διυδροκαψαϊκίνη ή DHC) αυξάνει σημαντικά το μεταβολικό ρυθμό. Παράλληλα, ερευνητές από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι η καψαϊκίνη που βρίσκεται στο πιπέρι καγιέν και τις καυτερές πιπεριές βοηθά στην απελευθέρωση ορμονών που επιταχύνουν το μεταβολισμό. Τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι η θερμότητα που παράγεται όταν τρώμε πικάντικα φαγητά μειώνει την όρεξη.

3. Επιλέξτε ένα ήσυχο εστιατόριο

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Food Quality and Preference δείχνει ότι τα θορυβώδη εστιατόρια μας κάνουν να λαχταράμε φαγητά με περισσότερο αλάτι και περισσότερη ζάχαρη. Το νευρικό μας σύστημα, δηλώνουν οι ερευνητές, ανταποκρίνεται στο δυνατό ήχο ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Αυτή η εγρήγορση μας ωθεί να τρώμε πιο γρήγορα και να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ.

4. Σφίξτε τις γροθιές σας

Αυτή η κίνηση για 30 μόλις δευτερόλεπτα θα μας βοηθήσει να νικήσουμε τις λιγούρες, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο Journal of Consumer Research. Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Iris Hung υποστηρίζει ότι συσχετίζουμε υποσυνείδητα την ένταση στους μύες με την αντοχή κι έτσι ενισχύεται η δύναμη της θέλησης.

5. Φάτε το επιδόρπιο για… πρωινό

Πρέπει να τρώμε γλυκό το πρωί αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι όσοι ακολουθούν αυτήν την τακτική καταφέρνουν να χάσουν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες χωρίς επιδόρπιο! Η μελέτη υποδεικνύει ότι αν θέλουμε να υποκύψουμε σε ένα γλυκό πειρασμό είναι καλύτερο να το κάνουμε το πρωί, όταν ο μεταβολισμός μας λειτουργεί με ταχύτερο ρυθμό και έχουμε περιθώριο να κάψουμε τις θερμίδες.

6. Κάντε τα ψώνια σας χορτάτοι

Προνοήστε για να αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό, μας προτρέπουν ερευνητές από τον Καναδά. Όταν πεινάμε, απελευθερώνονται στο σώμα ορμόνες που μας παρακινούν να επιλέξουμε τροφές με περισσότερα λιπαρά και περισσότερη ζάχαρη.

7. Ένα μήλο (με τη φλούδα) την ημέρα

Η φλούδα του μήλου περιέχει ένα πολύτιμο οξύ (ursolic acid), το οποίο ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τα επίπεδα του καφέ λίπους – το «καλό» λίπος που υπάρχει στο σώμα μας. Έτσι, αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο καίμε τις θερμίδες.

8. Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος όχι μόνο μας ξεκουράζει αλλά παράλληλα μας αδυνατίζει χωρίς κόπο! Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην απελευθέρωση μιας ορμόνης (γκρελίνη) που εντείνει σημαντικά την πείνα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αντίθετα, αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά παρατηρείται μείωση στα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook