Θεσπίστηκε το 2011 ως έκτακτη αλλά οδεύει ολοταχώς προς μονιμοποίηση. Για την εισφορά αλληλεγγύης ο λόγος που βαρύνει τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή της, τις προβλεπόμενες απαλλαγές από αυτήν και τον τρόπο υπολογισμού της.

Ειδικότερα:

1. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ και πιο συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει μετά από τη σύγκριση των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) και των συνολικών πραγματικών εισοδημάτων που προέρχονται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν αυτά τα εισοδήματα φορολογούνται ή απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.

2. Τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς βάσει του συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν ως εξής:

Από 12.001,00 έως 20.000,99: συντελεστής 1%
Από 20.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2%
Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 3%
Από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%.

3. Βουλευτές, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Ευρωβουλευτές βαρύνονται με ειδική εισφορά με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού του εισοδήματός τους.

4. Εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς τα εξής:

α) τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό και άνω.

β) οι αποζημιώσεις των μισθωτών, λόγω απόλυσης

γ) οι εφάπαξ παροχές των ασφαλιστικών ταμείων

δ) τα εισοδήματα των μακροχρόνια άνεργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, Γ.Ε.Ν.Ε. και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τα συγκεκριμένα ταμεία, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

ε) το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ,το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων
στ)οι αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή
ζ) τα ποσά που συμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια, ενώ δεν αποτελούν εισόδημα, πχ. ποσά από πώληση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κλπ.

5. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βεβαιώνεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος και εξοφλείται μαζί με τους φόρους που είναι βεβαιωμένοι σε αυτό σε τρείς διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook