Ποσό 3 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών από τα 5ετή ομόλογα, με την επάνοδο στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2010, να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχής.

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, καθώς το βιβλίο προσφορών (που άνοιξε σήμερα στις 11 το πρωί) έκλεισε σε λιγότερο από μια ώρα μετά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Έτσι, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Το ετήσιο κουπόνι των ομολόγων ανήλθε σε 4,75%, ενώ η απόδοση, που θα οριστικοποιηθεί μετά την εκκαθάριση, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4,95%, ήτοι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση 5%- 5,23%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται από το υπουργείο ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μακροπρόθεσμα επενδυτικά funds (ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία, κλπ).

Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης «ανοίγει τον δρόμο» και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

Εξάλλου χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε δηλώσει ότι η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφρασή του «θα γκρεμιστούν κι άλλο».

 Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η προχθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων είχε επιτόκιο 3,01%), ενώ καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται, ότι, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει ότι με τη συγκεκριμένη έκδοση «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός».

REUTERS: Η απόδοση θα μειωθεί στο 4,62%

Η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα θα οδηγήσει σε μείωση της απόδοσής τους κάτω από το 4,95% της έκδοσης, εκτιμούν επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς.

«Θα έλεγα ότι μπορεί να φθάσει στο 4,625%, καθώς θα υπάρχει μεγάλη υπερβάλλουσα ζήτηση» δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα το Λονδίνο. Τα 5ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν στη λεγόμενη σκιώδη αγορά (grey market) με απόδοση 4,8%, σημειώνει το δημοσίευμα. Η έκδοση προσέλκυσε ζήτηση υψηλότερη από 20 δισ. ευρώ από περισσότερους από 550 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες, σημειώνεται.

Κομισιόν: Πολύ καλά νεα

«Πολύ καλό νέο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook