Παρουσία πλήθους κόσμου ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης παρουσίασε την εντυπωσιακή Πύλη Ιησού που μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών Στατικής και Αρχιτεκτονικής της Αποκατάστασης ανοίγει σήμερα τις Πύλες της για να υποδεχτεί τους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες της πόλης

Πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι τα Ενετικά Τείχη, οι «κλειστές» Πύλες Εισόδου και Εξόδου του Ιστορικού Χάνδακα, τα κρυμμένα μνημεία του Ηρακλείου θα μπορούσαν να βγουν από το σκοτάδι και την εγκατάλειψη και να μπουν στη ζωή μας. Ποτέ δεν περίμενε κανείς ότι η σημερινή πόλη «θα ξυπνούσε» μέσα από τις πύλες και τις στοές.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"
Η Πύλη του Ιησού πριν

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Και όμως αυτό το όραμα έγινε πραγματικότητα από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και έτσι το Ιστορικό Ηράκλειο, αποκτά ξανά την Πολιτιστική αίγλη των ένδοξων χρόνων του.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η κατάφωτη Πύλη Ιησού ή αλλιώς Καινούρια πόρτα εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν στο χώρο κατά τον ηλεκτροφωτισμό της υπό τους ήχους του κουαρτέτου εγχόρδων του Δήμου που δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Ξενάγηση στην Πύλη Ιησού και την Ιστορία της

Η Porta Nuova (Πόρτα Νουόβα = Καινούρια Πόρτα) του ενετικού Χάνδακα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ενετού αρχιτέκτονα Μικέλε Σανμικέλι, κόσμημα ήδη από την εποχή της κατασκευής της.

Ήταν μια αστική πύλη όπως ήταν για παράδειγμα η Πύλη του Αγ. Γεωργίου και η πρόσφατα αποκατεστημένη Πύλη του Παντοκράτορα, που εξυπηρετούσε την επικοινωνία της πόλης με τις νότιες επαρχίες του Νομού και σε αυτήν κατέληγε ο νότιος οδικός άξονας της πόλης, η σημερινή οδός Έβανς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι δίπλα στη βενετσιάνικη πύλη και σε κάθε βενετσιάνικη πύλη, ανοίχθηκαν, μετά από ρήγμα στο τείχος, οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες της πόλης.

Το εσωτερικό μνημειακό μέτωπο της πύλης, όπως μπορεί σήμερα κανείς να δει και να θαυμάσει, ξεχωρίζει για τις γλυπτές διακοσμήσεις από λαξευμένους λίθους που σήμερα έχουν αποκατασταθεί και εικονίζουν μεταξύ άλλων το Λιοντάρι του Αγ. Μάρκου, θυρεούς, επιγραφή και διακοσμητικά στοιχεία και μοτίβα.

Εσωτερικά αποτελείται από μια κεντρική θολωτή διάβαση (διάδρομος) πλαισιωμένη από δύο παράπλευρες επίσης θολωτές αίθουσες που χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης όπλων και πολεμοφοδίων καθώς και για την προσωρινή διαμονή της φρουράς της πύλης που έλεγχε την πύλη.

\"\"

Θα φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη

Ο εσωτερικός χώρος της πύλης διαμορφώνεται κατάλληλα σε εκθεσιακό με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η σκάλα δίπλα στην πύλη οδηγεί τους επισκέπτες στον τεράστιο ισόπεδο χώρο που έχει διαμορφωθεί πάνω από την πύλη, ενώ ενώνει το χώρο αυτό με τον παρακείμενο επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.

Δημιουργείται επομένως και παραδίδεται ένας νέος πόλος έλξης για τους κατοίκους, μαθητές και επισκέπτες της πόλης μας που θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη βενετσιάνικη πύλη να περιδιαβαίνουν τη ζωή του μεγάλου κρητικού και με παγκόσμια απήχηση λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

Το πολύ σημαντικό έργο της «Στερέωσης Αποκατάστασης και Ανάδειξης του μετώπου της Πύλης Ιησού προς την παλιά Πόλη», συνολικού προϋπολογισμού 3.479.802,15 ευρώ εντάχθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση του Δήμου και εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, μελέτη, στο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ηρακλείου (ΕΣΠΑ 2007-2013)» και είναι το πρώτο που υλοποιείται και ολοκληρώνεται μέσα από ένα σύνολο δράσεων που αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση της παλιάς πόλης του Ηρακλείου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

\"\"

Γιάννης Κουράκης : \”Δημιουργήσαμε τα φωτεινά μονοπάτια πολιτισμού

«Αναδεικνύοντας τα Μνημεία δημιουργούμε ταυτόχρονα μια νέα Διαδρομή μέσα από χώρους Ιστορίας και Πολιτισμού δημιουργούμε τα φωτεινά Μονοπάτια Πολιτισμού στον Ιστορικό Χάνδακα» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος από την εντυπωσιακή εικόνα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.

«Οι αστικές πύλες του Χάνδακα, άνοιξαν και πάλι, αυτή τη φορά με νέα χρήση και με νέο πνεύμα, τον πολιτισμό, φέρνοντας σε επαφή τον Ηρακλειώτη με την ιστορία του, κάνοντάς τον κοινωνό και συλλειτουργό του» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Δεν αρκεί η αποκατάσταση ενός μνημειακού χώρου επεσήμανε κ. Κουράκης, αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, είναι η αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με αυτό, μέσα από μια ενδεδειγμένη και άξια του χαρακτήρα του μνημείου χρήση.

Κατά τον τρόπο αυτό, συνέχισε, δημιουργείται μια σχέση αλληλεξάρτησης του μνημείου με τον πολίτη και καλλιεργείται ο σεβασμός προς την ιστορία και το μνημείο που πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων.

Μετά την Πύλη του Παντοκράτορα και τις άλλες πύλες, η Πύλη Ιησού αποτελεί μια ακόμη παρέμβαση που αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση, ανάδειξη και επανάχρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρόσθεσε ο κ. Κουράκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook