Στα 99,04 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για μία πενταμελή οικογένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου ανερχόταν στα 99,23 ευρώ.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές - Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, δηλαδή τα λαχανικά και τα κρεατικά αναμένεται να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.

Συγκεκριμένα, τα κρεατικά εμφανίζονται κατά μέσο όρο φθηνότερα κατά 4,51%, η τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.

Ειδικότερα, τα λαχανικά και τα φρούτα το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/προϊόντων Σούπερ Μάρκετ, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), η μουστάρδα και η φέτα.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.


Το κόστος των νηστίσιμων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝ.ΕΜ.Υ., σχεδόν αμελητέα είναι η ετήσια μεταβολή σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο για τα νηστίσιμα (-0,89%).

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013.

Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-4,00%) και οι φακές (-5,95%), ενώ ο ταραμάς και οι ελιές κινούνται στα περυσινά επίπεδα.
Η κίνηση του Πάσχα
Πάντως, απαισιοδοξία επικρατεί όσον αφορά στην κίνηση στα καταστήματα την εορταστική περίοδο.

Η πλειοψηφία των εμπόρων το φετινό Πάσχα δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από την καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα έως σήμερα, καθώς η μέχρι στιγμής πορεία της χαρακτηρίζεται ως υποτονική, με αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων να διαμορφώνεται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, υπάρχουν ακόμη αισιόδοξες προβλέψεις για βελτίωση της κατάστασης και τόνωση του τζίρου των καταστημάτων μέχρι το πέρας της εορταστικής περιόδου και κυρίως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Η εμπορική κίνηση της εφετινής πασχαλινής εορταστικής περιόδου σε πολλές πόλεις της χώρας κατέγραψε μία πτώση της τάξεως του 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα αλλά και της προγενέστερης έναρξης της τουριστικής περιόδου», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι  για τον τζίρο των καταστημάτων δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αφού αυτή είναι η πρώτη Κυριακή των Βαΐων με ανοικτά τα μαγαζιά και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.

«Εάν θεωρήσουμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ουσιαστικά η εορταστική Πασχαλινή κίνηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν λίγοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι, αφού στην καλύτερη περίπτωση η κατανάλωση κινήθηκε στα περυσινά χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

protothema.gr