Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στη βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Από τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης χιόνια και ισχυρές βροχές πέφτουν στο νομό Ιωαννίνων. Η καταιγίδα που σημειώθηκε στις 8 το πρωί δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έπεσαν κεραυνοί σε υποσταθμούς, με αποτέλεσμα δημόσιες υπηρεσίες καθώς και η μισή πόλη των Ιωαννίνων να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κεραυνοί έπεσαν και στους αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται στο Μητσικέλι και τους έθεσαν εκτός λειτουργίας.

Στα ορεινά χωριά του νομού και σε υψόμετρο πάνω από 1.100 μέτρα χιονίζει από τα ξημερώματα και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Από το πρωί χιονίζει και στην πόλη της Φλώρινας και σε πολλές περιοχές του νομού.

Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας (στους 4 βαθμούς Κελσίου στη 1.30 το μεσημέρι) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για το λιώσιμο του χιονιού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και την επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μικρής έντασης χιονοπτώσεις σημειώθηκαν νωρίτερα και στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Καστοριάς.
Οι αστυνομικές αρχές συνιστούν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα λάστιχα (χιονολάστιχα), ακόμα και αλυσίδες για τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταγραφεί φαινόμενο χιονόπτωσης στη Δυτική Μακεδονία κατά τον μήνα Απρίλιο.

Το θερμόμετρο στην πόλη της Φλώρινας δείχνει περίπου 0-1 βαθμό Κελσίου, στην Καστοριά 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κοζάνη 2 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις αναμένεται να γίνουν μέτριες ή προοδευτικά ισχυρές, ενώ δεν αποκλείονται και καταιγίδες.

Η πρόγνωση του καιρού από τη Μ.Τετάρτη έως το Πάσχα

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές του νομού Πέλλας, εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου “Βόρρας” από το 12ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και στη δημοτική οδό Κερασιάς Έδεσσας προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Με ανακοίνωσή της, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» συνιστά την προσοχή στους οδηγούς λόγω των καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, «σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ, από το πρωί της Μ. Τετάρτης 16.04.2014, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους, στα τμήματα της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα προβλέπεται ότι θα επεκταθούν σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού στη Μακεδονία και Θράκη και θα συνεχιστούν τη Μ. Πέμπτη 17.04.2014.

» Αναμένονται και χιονοπτώσεις, σε υψόμετρα πάνω από 1100μ. Εξασθένηση της κακοκαιρίας προβλέπεται από τη Μ. Παρασκευή 18.04.2014. Παρακαλούνται οι οδηγοί, λόγω και των εορτών του Πάσχα που αναμένονται υψηλοί κυκλοφοριακοί φόρτοι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο και να μειώνουν κατάλληλα και όπου απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες την ταχύτητα των οχημάτων τους. Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ