Ένας επίπονος αγώνας εφτά χρόνων ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014 του έργου «Αποκατάσταση & εξοπλισμός Τουριστικού Περιπτέρου Ιδαίου Άντρου & Διαμόρφωση του ως κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών» συνολικού Προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, , μετά το αίτημα της Υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, υπέγραψε την πολυπόθητη ένταξη ενός έργου το οποίο θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στους επισκέπτες τόσο του σπηλαίου Ιδαίον Άντρον όσο και του γεωπάρκου του Ψηλορείτη.

Το υφιστάμενο τουριστικό περίπτερο είναι κατασκευασμένο εν μέρει στις αρχές της δεκαετίας του '60 και εν μέρει στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το κτίσμα βρίσκεται σε καλή δομική κατάσταση και θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες προσαρμογής για να φιλοξενηθούν οι δραστηριότητες του Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών.

Το έργο αφορά στην δομική και λειτουργική αποκατάσταση του υφισταμένου Τουριστικού Περιπτέρου του ΕΟΤ καθώς επίσης και την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου του, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νίδας.

Το έργο εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο και ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προστασίας, οργάνωσης και διαχείρισης χώρων που μπορεί να φιλοξενεί δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και το οποίο αναπτύσσεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό της παρουσίας ενός αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος και από την ύπαρξη σημαντικών αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων όπως είναι το σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου.

Τα βασικά οφέλη από τη δημιουργία του Κέντρου εντοπίζονται στον αναμενόμενο υψηλό αριθμό επισκεπτών, στη συγκέντρωση στοιχείων για την τουριστική κίνηση μέσα από τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από τους επισκέπτες, στην καταχώρηση και επεξεργασία των πληροφοριών αυτών και στη χρήση του Κέντρου Υποδοχής - Πληροφόρησης ως χώρου ενημέρωσης για τον τόπο, όπου βρίσκονται και στις σημαντικές πολιτισμικές αναφορές της ευρύτερης περιοχής Νίδας.

Η μελέτη αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει την κατασκευή αίθουσας ενημέρωσης κοινού και προβολών, εκθετήρια, χώρους καθιστικού κ.α. ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν μια ποιοτική ξενάγηση και παρουσίαση όλων των ιστορικών, φυσικών και αρχαιολογικών πληροφοριών της περιοχής του οροπεδίου της Νίδας καθώς και του διερχόμενου από το κτίριο Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4, σε ένα χώρο σύγχρονων προδιαγραφών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Για την διαμόρφωση του Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες που περιγράφονται παρακάτω:

Κατεδάφιση τμήματος κτιρίου
εσωτερικές επισκευές & διασκευές
Αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων
Συντήρηση ,επισκευή και δημιουργία μόνωσης
• Αλλαγή Δαπέδων
διασκευή ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης
• κατασκευή τζακιού σε εσωτερικό χώρο
περιτοίχιση από λιθοδομή
• διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0.50μ
Εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί
Προμήθεια όλου το απαραίτητου εξοπλισμού

Δήλωση Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Σ. Κεφαλογιάννη:

«Η διαδικασία από το ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής, υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη καθώς κληθήκαμε να συνεργαστούμε διαδοχικά με το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τον ΕΟΤ, την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ και πολλούς άλλους φορείς για να επιλύσουμε τα πολύπλοκα θέματα ιδιοκτησίας, νομιμοποίησης των κτισμάτων, μελέτης, αδειοδότησης, καθορισμού φορέα υλοποίησης και εξασφάλισης της χρηματοδότησης. Σε αυτό βοήθησαν πολλοί και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ξεχωριστά.

Σε συντονισμένες ενέργειες με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, Γιάννη Αναστασάκη, καταφέραμε με επίμονες επισκέψεις στην Αθήνα και άμεσες προτάσεις για την επίλυση όλων των θεμάτων που προέκυψαν στην πορεία να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το έργο εντάσσεται στον βασικό αναπτυξιακό μας στόχο που είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος και να μετατραπεί η περιοχή του ορεινού όγκου των Ανωγείων σε τουριστικό προορισμό.

Με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων συμπληρωματικών του γεωργικού τομέα αυτού του επιπέδου πετυχαίνουμε ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και διαφοροποίηση της οικονομίας της υπαίθρου ενώ παράλληλα επιδιώκουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση κυρίως των νέων στην περιοχή, την ορθολογική και ήπια αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών εναλλακτικού τουρισμού»