Την πρώτη αεροπορική πτήση από το Πεκίνο προς την Αθήνα υποδέχθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Το αεροπλάνο της Air China προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο και ακολούθησε εκδήλωση για την υποδοχή της κινεζικής αποστολής.

Ο κ. Νικητιάδης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επισήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, έκανε επίσης γνωστό, ότι κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, υπεγράφη η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Κινέζους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο σκοπός είναι να αυξήσουμε την μετακίνηση και την επαφή ανάμεσα σε Έλληνες και Κινέζους στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα και στον πολιτισμό».

Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κινεζικές αρχές, καθώς και την Air China, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε μερικούς μήνες θα μπορούμε να συζητάμε με τις κινεζικές αρχές για περισσότερες πτήσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, όπως επίσης και για μια σύνδεση χωρίς ενδιάμεσο σταθμό», καθώς η εν λόγω πτήση έχει ως ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Λούο Λινκουάν, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια των ελληνικών αρχών για τον επαναπατρισμό των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, δήλωσε ότι «η αεροπορική επανασύνδεση Πεκίνου και Αθήνας, είναι η πραγματοποίηση της υπόσχεσης της Κίνας να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει την κρίση χρέους».

«Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι «η Ακρόπολη και τα ελληνικά νησιά, έχουν δημιουργήσει μία 'μόδα' στην Κίνα».

Το 2010, ταξίδεψαν στο εξωτερικό 57,39 εκατομμύρια Κινέζοι- πάνω από ένα εκατομμύριο επέλεξε ως τόπο προορισμού την Ευρώπη, εκ των οποίων μόλις 10 χιλιάδες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Λινκουάν.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος εξέφρασε τη βούληση του Οργανισμού να κάνει τα πάντα, όπως είπε, για να ενισχύσει την πτήση, προσδοκώντας τον πολλαπλασιασμό των επισκεπτών.

Ο Στρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επεσήμανε ότι η πτήση Αθήνα-Πεκίνο θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για το αεροδρόμιο, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Η κίνηση των επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ανέρχεται στους 60.000, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Αεροδρομίου Γιάννης Παράσχης.

(in.gr)