Ενδεικτικό της ζοφερής εικόνας που παρουσιάζει πλέον το κέντρο της πρωτεύουσας και η έξαρση της βίας, η οποία το τελευταίο διάστημα γιγαντώνεται στις γκετοποιημένες γειτονιές του κέντρου, είναι το σημερινό ξέσπασμα του Διονύση Σαββόπουλου.

Ο κορυφαίος τραγουδοποιός, που για δεκαετίες εξέφρασε με τους στίχους τις γενιές της αμφισβήτησης και του προβληματισμού, πρότεινε με δήλωσή του να «κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Διονύσης Σαββόπουλος, μιλώντας σε κοινή εκπομπή με θέμα τη βία, που οργάνωσαν την Τετάρτη οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πρωτεύουσας, έφτασε σε σημείο να ζητήσει «τον καθαρισμό της πόλης από τοξικομανείς και μετανάστες και τη μεταφορά τους σε νησιά με χαμηλό πληθυσμό».

Οι δηλώσεις του συνθέτη, που τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί από τους παλιούς του συντρόφους για μια ριζική μεταστροφή προς συντηρητικές απόψεις, προκάλεσαν ερωτηματικά στους δημοσιογράφους της ραδιοφωνικής εκπομπής, οι οποίοι τον ρώτησαν αν τα νησιά με χαμηλό πληθυσμό θυμίζουν τα ξερονήσια της μετεμφυλιακής Ελλάδας... Ο «Νιόνιος» δεν δίστασε να απαντήσει με την παράφραση ενός στίχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα να αποφασίσεις αν θα πεθάνεις ή θα ζήσεις».

Τέλος, τόνισε ότι η Αθήνα υποφέρει από την τρομοκρατία και τη βία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς, που τον κατηγορούν πως οι απόψεις του ταυτίζονται πλέον με αυτές των χειρότερων εχθρών της δημοκρατίας. Σίγουρα πάντως, οι σημερινές δηλώσεις του Διονύση Σαββόπουλου θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο κοινωνικής, αλλά και πολιτικής αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού φαινομένου της ύπαρξης χιλιάδων μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

protothema.gr