Την πρόσβαση σε δύο λογαριασμούς του στην Τουρκία μπλόκαρε σήμερα Κυριακή ο ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε μια συμβιβαστική κίνηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Οι λογαριασμοί κατηγορούνται από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση ότι διέρρεαν τηλεφωνικές συνομιλίες του τούρκο πρωθυπουργού, εμπλέκοντας τον ίδιο και το στενό περιβάλλον του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ταυτοχρόνως ωστόσο το Twitter, ανακοίνωσε εκ νέου ότι δεν θα υπαναχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις της Άγκυρας και δεν θα δώσει στις τουρκικές αρχές "πληροφορίες για τους χρήστες των λογαριασμών απλώς και μόνο επειδή τις ζητάει μια κυβέρνηση".

Η απόφαση ελήφθη μετά τις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία δυο εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, ο ιστοχώρος της οποίας είχε μπλοκαριστεί επί δέκα ημέρες μέχρι που το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την άρση του αποκλεισμού.

Οι δυο επίμαχοι λογαριασμοί μετέδιδαν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, ηχογραφημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες που ενέπλεκαν μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ερντογάν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Ερντογάν είχε απαιτήσει από το Twitter να ανοίξει ένα γραφείο σύνδεσης στην Τουρκία και να πληρώνει φόρους όμως η εταιρεία αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα γραφείο της σε μια χώρα όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στον ιστοχώρο της.

Υπενθυμίζεται ότι το YouTube παραμένει μπλοκαρισμένο στην Τουρκία από τις 28 Μαρτίου, μετά την ανάρτηση μιας ηχογραφημένης, απόρρητης συνάντησης μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων που συζητούσαν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική Συρία. Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό φαίνεται ότι έχουν παγώσει, εν αναμονή και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

skai.gr