Άλλες εποχές που νομίζαμε ότι αφήσαμε πίσω μας ανεπιστρεπτί θυμίζουν όλα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία. Η εβραϊκή κοινότητα είναι ανήσυχη αφού κυκλοφόρησε φυλλάδιο με το οποίο ζητείται από τους εβραίους άνω των 16 ετών να παρουσιαστούν στις αρχές. Έτσι, τώρα οι εβραίοι της ανατολικής Ουκρανίας σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν την χώρα και να πάνε στο Ισραήλ.

Το φυλλάδιο κυκλοφόρησε στο Ντόνετσκ. Ακόμα και οι ίδιοι οι φιλορώσοι εθνικιστές υποστηρίζουν ότι το φυλλάδιο είναι πλαστό και δεν προέρχεται από εκείνους, ωστόσο οι εβραίοι της περιοχής ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής.

\"\"
Τα φυλλάδια καλούσαν τους πολίτες εβραϊκής καταγωγής ανω των 16 ετών να πληρώσουν 50 δολάρια προκειμένου να τους εκδώσουν νεα ειδικά διαβατήρια με τα οποία θα τονίζεται ότι είναι εβραίοι!

Και δεν είναι το μόνο αντισημιτικό περιστατικό στο Ντόνετσκ. Οι 17.000 κάτοικοι εβραϊκής καταγωγής είναι ανήσυχοι.

Πιο πολύ φοβούνται όχι τους εθνικιστές αλλά τα ίδια τα ρωσικά στρατεύματα σε περίπτωση εισβολής.

Τέτοιου είδους περιστατικά που δείχνουν έντονο αντισημιτισμό έχουν να γίνουν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ανεξάρτητα από το ποιός βρίσκεται πίσω από τα φυλλάδια μίσους πέτυχαν τον στόχο τους. Να φοβίσουν τον κόσμο.

Το περιστατικό έγινε την περασμένη εβδομάδα όταν 20 εβραίοι έβγαιναν από την Συναγωγή. Τρεις μασκοφόροι άρχισαν να μοιράζουν τα φυλλάδια. Κρατούσαν στα χέρια τους μια ρωσική σημαία και το σύμβολο των εθνικιστών του Ντόνετσκ.

Η Ρωσία και η κακή της προϊστορία απέναντι στους εβραίους

Τον 18ο αιώνα η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας εξέδωσε διάταγμα το οποίο υπαγόρευε που θα επιτρεπόταν να ζουν οι εβραίοι στην Ρωσική Αυτοκρατορία.

Στην Τσαρική Ρωσία έγιναν και τα λεγόμενα πογκρόμ εναντίον των εβραίων με μεγαλύτερο εκείνο της Οδησσού το 1821 που είχε μεγάλο πληθυσμό εβραίων.

Τα πογκρόμ έδιναν και έπαιρναν με αποκορύφωμα την περίοδο από το 1881 έως το 1884 όταν σημειώθηκαν πάνω από 200 περιστατικά εναντίον εβραίων κυρίως στο Κίεβο, την Βαρσοβία και την Οδησσό.
Αφορμή ήταν η δολοφονία του Τσάρου Αλέξανδρου του Β για την οποία ρίχτηκε το φταίξιμο στους εβραίους.

Από το 1903 έως το 1906 χιλιάδες εβραίοι δολοφονήθηκαν σε πογκρόμ μεταξύ των οποίων του 1905 όταν σφαγιάστηκαν 2.500 εβραίοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Εξαιτιας αυτής της κατάστασης πάνω από 2 εκατομμύρια εβραίοι εγκατέλειψαν την Ρωσική Αυτοκρατορία για τις ΗΠΑ.

Ακόμα και κατά την διάρκεια της Σοβιετικής Εποχής, είχαν γίνει αναφορές γα διωγμούς εβραίων.

Ο Στάλιν σιχαινόταν τους εβραίους αλλά και στην εποχή του Μπρέζνιεφ υπήρχαν διακρίσεις.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook