Στην τελική ευθεία μπαίνει η οδηγία του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες, να επιστρέφουν στους οδηγούς τις πινακίδες των οχημάτων ζητώντας το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» την περασμένη Πέμπτη και απομένει να ενημερωθούν οι εφορίες και να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης, η διάταξη ισχύει από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ δηλαδή από τις 14/04.

Όπως αναφέρει το κείμενο της εγκυκλίου:

«Κοινοποιούμε τις ως άνω νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες ρυθμίστηκε η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, για το έτος 2014, οχημάτων ευρισκομένων σε κατάσταση ακινησίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας εντός του 2014, αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του 2014, συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης της ακινησίας και πριν από την άρση αυτής, για άμεση εφαρμογή από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (14-4-2014)».

Παράλληλα, ριζικές αλλαγές ετοιμάζονται στα τέλη κυκλοφορίας από το 2015 και μετά τα τέλη, οπότε εκτιμάται ότι θα αλλάξουν. Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η διατήρηση του υπολογισμού των τελών ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους για τα οχήματα που πρωτο-ταξινομήθηκαν από το Νοέμβριο του 2010 και μετά.

Ωστόσο, υπάρχει η εισήγηση για μείωση του ορίου ρύπων κάτω από το οποίο δεν καταβάλλονται τέλη. Επίσης, σχεδόν σίγουρη είναι η καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για τέλη με βάση τα διανυόμενα χιλιόμετρα με εγκατάσταση συσκευής GPS σε όλα τα οχήματα. 

Τον Μάιο τα... ραβασάκια για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Μέσα στον μήνα Μάιο θα φθάσουν τα ραβασάκια της εφορίας σε όσους έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα και εμφανίζονται στις σχετικές διασταυρώσεις της εφορίας με την βάση των ασφαλισμένων αυτοκινήτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείο Οικονομικών να είναι αποφασισμένη να πατάξει το φαινόμενο των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που σύμφωνα με τις διασταυρώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες και την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο φθάνουν τις 830.000.

Εφόσον από την επεξεργασία αυτή συνεχίζουν να είναι ανασφάλιστα τον Μάιο θα αρχίσουν να αποστέλλονται πρόστιμα μαζί με ειδοποιητήρια για ασφάλιση. 

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφαιρούνται από την Αστυνομία, πινακίδες , άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα μέρες. Επιστρέφονται μόνο εφόσον , ασφαλιστεί το όχημα. Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία. Επιστρέφονται και πάλι, μόνο με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος.

- Με πράξη της Αστυνομικής Αρχής βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

- Για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα διενεργεί τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα αρχεία των οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί και των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας.

- Στους ανασφάλιστους θα αποστέλλεται ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται να συμμορφωθούν εντός οκτώ ημερών. Για την ασφάλιση του οχήματος όμως, προϋπόθεση θα είναι η προσκόμιση παραβόλου 250 ευρώ υπέρ Δημοσίου, στην ασφαλιστική εταιρεία. Στην αντίθεση περίπτωση, θα ειδοποιείται από τη ΓΓΠΣ, η Αστυνομία, για την επιβολή των προβλεπόμενων παραπάνω κυρώσεων.

newpost.gr