Όπως ήταν αναμενόμενο επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα εξασφαλίζοντας περισσότερο από το 55% των ψήφων, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος ο σοσιαλιστής Μανουέλ Αλέγκρε, έλαβε το 19% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Μεγάλος νικητής η αποχή που ξεπέρασε το 53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ που σημειώνεται από το 1974.

Επίσης σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Φερνάντο Νόμπρε, πρόεδρος της πορτογαλικής ΜΚΟ Διεθνής Ιατρική Βοήθεια (ΑΜΙ) λαμβάνει το 12% των ψήφων, μπροστά από τον κομμουνιστή Φρανσίσκο Λόπες (περισσότερο απο 6%), και τους δυο μικρότερου διαμετρήματος υποψηφίους, Ζοζέ Μανουέλ Κοέλιο και Νεφενσόρ Μούρα, που παίρνουν λιγότερο από το 5% των ψήφων.

Παρόλο που οι Σοσιαλ- Δημοκράτες αποτελούν το κόμμα της αντιπολίτευσης, η επανεκλογή του Καβάκο Σίλβα θα προσφέρει στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ζοσέ Σόκρατες να περικόψει δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα από φόρους, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος υποστήριξε σημαντικά τις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης, ώστε να μην αναγκαστεί η Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Οι Σοσιαλιστές αποτελούν μειονότητα στο κοινοβούλιο και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις προσπάθειές τους για περικοπές δαπανών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook