Στις διαρκείς και στενές σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ιρλανδία αναφέρθηκε η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ σε ομιλία της κατά την ιστορική επίσκεψή της στην Ιρλανδία.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε η πρόεδρος Μερί ΜακΑλίζι, η Ελισάβετ αναγνώρισε τον «πόνο στην καρδιά, την αναταραχή και τις απώλειες» στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.

Πρόσθεσε δε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί «τη δύναμη των δεσμών» ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους λαούς.

«Σε όλους όσοι υπέφεραν εξαιτίας του ταραγμένου παρελθόντος μας, απευθύνω τις ελικιρινείς μου σκέψεις και βαθιά του συμπάθεια», είπε ακόμη.

Πάντως, όπως ανέφερε το Αssociated Press, αρκετοί περίμεναν να ακούσουν αν η ομιλία θα περιέχει μία επίσημη συγγνώμη για τη συμπεριφορά των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ιρλανδών, κάτι που δεν έγινε.

Έξω από το κάστρο του Δουβλίνου όπου οργανώθηκε η δεξίωση σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην επίσκεψη και στην αστυνομία.

Νωρίτερα, κατά τη δεύτερη από τις τέσσερις ημέρες της επίσκεψης, η Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος επισκέφτηκαν το ζυθοποιείο της Guinness, χωρίς πάντως να δοκιμάσουν λίγη από τη μπίρα που τους ετοίμασαν οι εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το γήπεδο Κροκ, τον χώρο όπου το 1920 Βρετανοί στρατιώτες δολοφόνησαν 13 Ιρλανδούς οπαδούς και έναν ποδοσφαιριστή.

Είχε ακόμη την ευκαιρία να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους περίπου 50.000 Ιρλανδούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook