Η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε με προκήρυξή του την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, που έγινε μπροστά σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου.

Πρόκειται για πολυσέλιδο κείμενο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Ιndymedia.

Ο συντάκτης της προκήρυξης κάνει εκτενή οικονομική ανάλυση σε σχέση με το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στην κρίση και με το πώς τη διαχειρίστηκαν έως σήμερα τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η «καθεστωτική αριστερά», όπως την αποκαλεί. Μετά την ανάλυση, η οργάνωση καλεί σε «κοινωνική επανάσταση» και «διευρυμένο αντάρτικο πόλεων» για την «ανατροπή του συστήματος».

Εξάλλου, κάνει ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή και στον τρόπο αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «οι διώξεις των βουλευτών και στελεχών της δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Γι' αυτό επικροτεί ανοιχτά τον πόλεμο εναντίον της και τις δολοφονίες.

Ειδικότερα, ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει: «ένα επαναστατικό κίνημα οφείλει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει με τα όπλα τούς δολοφόνους των ταγμάτων εφόδου, που θα σηκώσουν ξανά κεφάλι, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός επαναστατικού κινήματος, στον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και γιατί ο Φύσσας δεν θα είναι το τελευταίο θύμα τους.

» Γι' αυτό και η εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις ως απάντηση στη δολοφονία Φύσσα και στη δολοφονική δράση των νεοναζί, ήταν μια δίκαιη, αλλά και εύστοχη πολιτικά ενέργεια».

Η οργάνωση «αφιερώνει» την τρομοκρατική επίθεση στον Λάμπρο Φούντα, που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς, στη Δάφνη, στις 10 Μαρτίου 2010, και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία της επίθεσης επελέγη και λόγω αντίδρασης στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Άγγελας Μέρκελ στην Ελλάδα, την επόμενη ημέρα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν πέντε «κλειδιά» στην προκήρυξη αυτή:

1. Στην προκήρυξη επιβεβαιώνονται απόλυτα οι εκτιμήσεις ότι η επίθεση έγινε από τον 44χρονο αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη κατ' αντιγραφή παρομοίων βομβιστικών επιθέσεων του Επαναστατικού Αγώνα στη Citibank και στο Χρηματιστήριο και με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ. Επιπλέον επιβεβαιώνεται και η αναφορά ότι η επίθεση έγινε την επέτειο του θανάτου του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Λάμπρου Φούντα σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη το 2010.

2. Στην αναφορά που υπάρχει στην προκήρυξη για την επαναδημιουργία του Επαναστατικού Αγώνα αλλά και για ένα χτύπημα που ετοιμαζόταν το 2010 πιθανόν κατά οικονομικού στόχου.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά το κατασταλτικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης και ενώ το κράτος, όπως και πολλοί εχθροί του ένοπλου αγώνα πανηγύριζαν για την 'επιτυχία της εξάρθρωσης' του Επαναστατικού Αγώνα, η ενέργεια αυτή έρχεται να τους διαψεύσει. Η επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας αφιερώνεται στον αναρχικό σύντροφο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης.

» Ο σύντροφος έχασε τη ζωή του σε απόπειρα απαλλοτρίωσης αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιούταν σε ενέργεια του Επαναστατικού Αγώνα στα πλαίσια της στρατηγικής της οργάνωσης εκείνης της περιόδου - περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης. Η στρατηγική αυτή αποσκοπούσε στο να χτυπηθούν και να σαμποταριστούν δομές, θεσμοί και πρόσωπα με κεντρικό ρόλο στη μεγαλύτερη ιστορικά αντιλαϊκή επίθεση που επρόκειτο να διεξαχθεί με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010».

3. Στην προκήρυξη υπάρχει σειρά «θετικών σχολίων» για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο που, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «είναι δείγμα ότι ο Νίκος Μαζιώτης προσπαθεί να γεφυρώσει διαφορές με άλλους αντάρτες πόλης».

Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, «ένα επαναστατικό κίνημα οφείλει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει με τα όπλα τούς δολοφόνους των ταγμάτων εφόδου που θα σηκώσουν ξανά κεφάλι, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός επαναστατικού κινήματος, στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και γιατί ο Φύσσας δεν θα είναι το τελευταίο θύμα τους. Γι' αυτό η εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις ως απάντηση στη δολοφονία Φύσσα και στη δολοφονική δράση των νεοναζί, ήταν μια δίκαιη, αλλά και εύστοχη πολιτικά ενέργεια».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Σε μια τέτοια επιτακτική προσπάθεια οι όποιες διαφοροποιήσεις μας σχετικά με την Επανάσταση και την κοινωνική οργάνωση σε αυτήν, δεν μας εμποδίζει να συναντηθούμε με αγωνιστές που βλέπουν ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη διέξοδο από το καπιταλιστικό τέλμα την ανατροπή του οικονομικού και πολιτικού συστήματος».

4. Στην προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δράση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), παρ' ότι εκτιμάται πως οι δύο οργανώσεις αποτελούνται από τα ίδια άτομα και οι προκηρύξεις τους έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «δίπολο» οργανώσεων προκειμένου να φαίνεται ευρύ ένοπλο μέτωπο.

5. Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές «για κοινωνική επανάσταση, για την κατάργηση του καπιταλισμού και του κράτους, για ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση αλλά για την αρχή μιας διεθνούς οικονομικής επανάστασης». Χωρίς ωστόσο να εκφράζονται άμεσες συγκεκριμένες απειλές, όπως συμβαίνει σε άλλες προκηρύξεις...

in.gr