Περιοδεία πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης στη Βικελαία βιβλιοθήκη (Χορτατσών και Κυδωνίας). Ο υποψήφιος Δήμαρχος συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά.

Η υποστελέχωση της υπηρεσίας έχει αφήσει σήμερα μόνο 9 μόνιμους υπαλλήλους , από 30 που ήταν πριν από μερικά χρόνια, αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για την στοιχειώδη λειτουργία της. Από αυτούς, η πλειοψηφία συνταξιοδοτείται τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθεί και η μέχρι τώρα γνώση και εμπειρία των εργαζομένων για την διαχείριση του πλούσιου αρχείου της.

Οι προσλήψεις με πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης και πρακτικές ασκήσεις ούτε επαρκούν αλλά ούτε και συμβάλλουν στην απόκτηση εμπειρίας από μόνιμους εργαζομένους που θα εξασφαλίσουν την συνέχεια της διαχείρισης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Η έλλειψη εξοπλισμού οδηγεί στην μη σωστή συντήρηση και καταστροφή ανεκτίμητων εκδόσεων και αρχείων παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, ενώ οι καινούργιες εκδόσεις παραμένουν αναξιοποίητες στις αποθήκες του Δήμου. Η υποχρηματοδότηση σε βασικές λειτουργίες της βιβλιοθήκης όπως μεταφράσεις , δανειστική βιβλιοθήκη, έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια έως και 40%.

Κυβέρνηση - ΕΕ βήμα το βήμα υλοποιούν το σχέδιο παράδοσης μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο και προώθησης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας πολιτιστικών οργανισμών όπως είναι οι βιβλιοθήκες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική Αρχή , η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες καθώς ποτέ δεν διεκδίκησε ούτε τους απαραίτητους πόρους , ούτε τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , την απαραίτητη υποδομή για τη Βικελαία βιβλιοθήκη.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό , η υποχρηματοδότηση , αντικειμενικά θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση αυτού του ανεκτίμητου πολιτιστικού θησαυρού της πόλης . Είτε με τη μορφή των ΚΟΙΝΣΕΠ που αποτελούν τον Δούρειο Ίππο για να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια μια σειρά υπηρεσίες του Δήμου, είτε να επιβάλλουν νέα χαράτσια στον Ηρακλειώτικο λαό στην λογική της ανταποδοτικότητας με το λεγόμενο πολιτιστικό τέλος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι οι τέχνες και τα γράμματα αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να παρέχονται.

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη θα πρέπει να παραμείνει στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου με την στήριξη της κρατικής χρηματοδότησης. Άμεσα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό που να επαρκεί για την συντήρηση και λειτουργία της. Ειδικά στο νέο κτήριο που θα μεταφερθεί οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Καμία απόλυση διαθεσιμότητα εργαζομένου. Καμία επιχειρηματική ανάμειξη στην λειτουργία της αυτής καθεαυτής της βιβλιοθήκης , του νέου κτηρίου και των υποδομών του.