Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, πλαφόν στις κύριες συντάξεις και ανατροπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, με βάση της δεσμεύσεις προς την τρόικα.
Την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συζητήσεων με την τρόικα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και όχι την Πέμπτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Ειδικότερα, στο πεδίο των κοινωνικών ασφαλίσεων, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, αποφασίστηκε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις να γίνουν ως τον Ιούλιο και σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις να εφαρμοστεί το πλαφόν των 2.700 ευρώ που είχε τεθεί από τον νόμο Πετραλιά αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Επίσης, οι μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη από 1 δισ. ευρώ που ήταν στο αρχικό πρόγραμμα αυξήθηκαν σε 1, 2 δισ. ευρώ για το 2011. 
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει την επαναφορά σχετικής ρύθµισης του Ν. 2042/92, η οποία ανέφερε ότι το καθαρό ποσό κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2.340 ευρώ και στα Ταµεία των ∆ΕΚΟ – τραπεζών τα 2.775 ευρώ.
Το πρόβληµα σήµερα στα Ταµεία ∆ΕΚΟ – τραπεζών έγκειται στο ότι στον υπολογισµό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόµατα µε αποτέλεσµα να παραβιάζεται το πλαφόν.
Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.
Η περικοπή του αριθµού δικαιούχων του ΕΚΑΣ όπως και χιλιάδων δικαιούχων κοινωνικών επιδοµάτων είναι δροµολογηµένη από την τρόικα. 
Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε η καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, ανεργίας, πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) να γίνεται µε βάση το ποσό του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. 
Αυτό σηµαίνει ότι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο, θα χάνει το επίδοµα ή την οποιασδήποτε µορφής παροχή από το κράτος. 
Όσον αφορά το θέµα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, έως τις 15 Ιουνίου η Επιτροπή που έχει συσταθεί θα πρέπει να γνωµοδοτήσει για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στη νέα λίστα.
\”Το Βήμα\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook