Η Ρωσία θα κάνει ότι χρειαστεί για να ελευθερωθούν τα μέλη του ΟΑΣΕ στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον πρέσβη της Ρωσίας στον Οργανισμό.

Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε ο Αντρέι Κελίν σε σχόλιό του. «Η Ρωσία ως μέλος του ΟΑΣΕ θα κάνει κάθε απαιτούμενο βήμα για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με «δικούς τους φυλακισμένους».

«Χθες συλλάβαμε κατασκόπους του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν. «Οι άνθρωποι του ΟΑΣΕ δεν θα αφεθούν ελεύθεροι. Θα ανταλλαγούν με δικούς μας κρατούμενους», πρόσθεσε έξω από την έδρα των ειδικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία όπου κρατούνται οι παρατηρητές.

«Αυτοί οι άνδρες είναι επαγγελματίες στρατιώτες σε αντίθεση με την ομάδα του ΟΑΣΕ με την οποία είχα πρόσφατα μια κανονική συζήτηση», δήλωσε ο ηγέτης των ανταρτών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Σλαβιάνσκ και κατηγόρησε τους άνδρες αυτούς ότι προετοίμαζαν δολιοφθορές κατ \’εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το μέγεθος και η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών δεν έχουν διευκρινιστεί. Αρχικά μια 13μελής ομάδα ταξίδευε μαζί, τέσσερις Γερμανοί, τρεις μεταξύ αυτών στρατιώτες, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και τέσσερις στρατιωτικοί παρατηρητές από την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τα μέλη του στην ομάδα αυτή, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις προς κινητά τους τηλέφωνα. Η ομάδα κρατείται από χθες.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την ανακοίνωση των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7 ) ότι θα \”κινηθούν γρήγορα\” για να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook