Ανοίγει την Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής ο κατάλογος των προσώπων, που μετέφεραν χρήματα εκτός Κύπρου την περίοδο 15-27 Μαρτίου του 2013, κατά παράβαση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ο κατάλογος εστάλη από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και ο ίδιος έδωσε εντολή ο φάκελος να φυλαχθεί για να ανοιχθεί την Τρίτη, οπότε θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι δεν θα κάνει καμιά νέα συζήτηση με τον γενικό εισαγγελέα για το θέμα χειρισμού του καταλόγου, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει καμιά αναβολή στο χρόνο κατάθεσης της έκθεσης της Επιτροπής για την κατάρρευση της οικονομίας, στις 6 Μαΐου.

Σημείωσε, δε, ότι τα ονόματα ήρθαν ως «επιδόρπιο» στη δουλειά, που έγινε από την Επιτροπή Θεσμών, και ότι αυτή θα αναδείξει τεράστια ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων πολιτικών προσώπων, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα 11.000 ονόματα που παραδόθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Τόνισε, όμως, ότι εάν δημοσιοποιηθούν και τα 11.000 ονόματα, τότε θα προκληθεί ζημιά στην αξιοπιστία της Κύπρου, ως διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών. Για να εντοπιστούν όμως και περιπτώσεις πολιτικών, που ενδέχεται να είναι πίσω από εταιρείες, ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε τη σύσταση ad hoc επιτροπής, η οποία να διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις στον κατάλογο και εάν εντοπίσει πολιτικά πρόσωπα πίσω από εταιρείες, τότε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Άγνοια για το περιεχόμενο της λίστας δηλώνει ότι έχει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι πριν από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων θα πρέπει να γίνει σοβαρός έλεγχος για να διασφαλιστεί, όπως τόνισε, ότι δεν θα διαπομπευθούν μαζί με τους ενόχους και κάποιοι αθώοι.

Ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι αν στη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα, τα οποία είχαν προνομιακή μεταχείριση και αποδεδειγμένα λειτούργησαν με τρόπο παράνομο, παράτυπο ή σκανδαλώδη, τότε τα στοιχεία τους θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα.

Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, χαιρέτισε το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και απέστειλε τον κατάλογο όσων απέσυραν καταθέσεις από τις τράπεζες.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook