Η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο με τον ανδριάντα του δολοφονημένου Έλληνα συνδικαλιστή ανθρακωρύχου Λούη Τίκα στην κοιλάδα Λάντλοου στο Κολοράντο των ΗΠΑ τις επόμενες ώρες, εν όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι τμήμα σειράς εκδηλώσεων που οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα της περιοχής για να τιμήσουν τη μνήμη του ιδίου, των άλλων 16 Ελλήνων και πολλών ακόμη απεργών ανθρακωρύχων αγνώστου αριθμού που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από την Εθνοφρουρά και ιδιωτικό στρατό ορυχείων του Ροκφέλλερ και άλλων δύο οικονομικών μεγιστάνων πριν από 100 χρόνια.

Ο μετανάστης από το Ρέθυμνο της Κρήτης Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης ήταν το ελληνικό του όνομα), ιδρυτής και πρόεδρος συνδικάτου 11.000 ανθρακωρύχων στο Κολοράντο, ηγήθηκε με σθένος και αυταπάρνηση επτάμηνων απεργιακών κινητοποιήσεών τους, που τερματίστηκαν τον Απρίλιο του 1914 με τη δολοφονία του ιδίου και δεκάδων άλλων απεργών με μυδραλλιοβόλα όπλα.

\"\"


Τα συνδικάτα και άλλοι φορείς της περιοχής έχουν πετύχει να αναγνωριστεί εθνικός ιστορικός τόπος το μνημείο με τον ανδριάντα του Λούη Τίκα, που θεωρείται ότι κατέχει εξέχουσα θέση στο πάνθεον των ηρώων της αμερικανικής εργατικής τάξης. Το μνημείο έχει ήδη εξελιχθεί σε Μουσείο με την επωνυμία Ludlow Memorial Site, που πληροφορεί για τη ζωή, τους αγώνες και τη δολοφονία στις 20 Απριλίου 1914 του Λούη Τίκα και άλλων συνδικαλιστών, γυναικόπαιδων, καθώς και απλών απεργών, τα πτώματα ορισμένων εκ των οποίων κάηκαν από την αμερικανική Εθνοφρουρά με πετρέλαιο για εξαφανιστούν τα ίχνη του εγκλήματος, μέσα σε εργατικό καταυλισμό στην κοιλάδα του Λάντλοου.

Η συμπλήρωση εφέτος ενός αιώνα από τη «σφαγή του Λάντλοου» τιμάται από τα συνδικάτα του Κολοράντο και άλλες τοπικές, περιφερειακές και παναμερικανικές οργανώσεις με σειρά 24 εκδηλώσεων, που άρχισαν τις 25 Φεβρουαρίου και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, «Βραδιά Λούη Τίκα» σε θέατρο του Ντένβερ στις 15 Μαρτίου και ειδική εκδήλωση-μνημόσυνο σε χώρο της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της περιοχής στις 20 Απριλίου. Ανήμερα την Πρωτομαγιά θα γίνει πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Μουσείο, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στον Μάιο άλλες έξι εκδηλώσεις.

«Ο Λούης Τίκας ή, αν θέλετε, ο Ηλίας Σπαντιδάκης, ήταν ένας ακατάβλητος Έλληνας ήρωας των υποθέσεων των εργαζομένων και το όνομά του αποτελεί σύμβολο του αγώνα τους στο Κολοράντο, αλλά και, θα έλεγα, πολύ πέρα από αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σταυρουλάκης, ο παππούς του οποίου ήταν αδελφός του Ηλία Σπαντιδάκη (Λούη Τίκα), που είχε αποκρούσει επανειλημμένα απόπειρες δωροδοκίας του στους επτά μήνες της απεργίας στα ορυχεία. Ο Γ. Σταυρουλάκης θα συμμετέχει εκ μέρους των απογόνων του ηρωικού Έλληνα συνδικαλιστή σε σχετικές εκδηλώσεις που οργανώνουν στο Κολοράντο η Εθνική Ένωση Εργατών Ορυχείων των ΗΠΑ και άλλες οργανώσεις το τριήμερο 16-18 Μαίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook