Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι κατηγορούμενοι ανακάλεσαν τις εντολές τους προς τους συνηγόρους τους, αποχώρησαν από τη διαδικασία και δήλωσαν ότι ξεκινούν αποχή συσσιτίου. Είπαν, επίσης, με δήλωσή τους στο δικαστήριο ότι αν προχωρήσει στο διορισμό νέων συνηγόρων θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Η στάση των κατηγορουμένων ήταν ουσιαστικά αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου να εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ταυτοτήτων σε όσους εισέρχονται στο χώρο.

Στη δήλωση των έξι κρατούμενων κατηγορουμένων που ανέγνωσε ο Γιώργος Καραγιαννίδης και με την οποία είπαν ότι συντάσσονται και οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι, αναφέρεται: «Είμαστε ανυποχώρητοι για την παρακράτηση των στοιχείων των συντρόφων μας».

Ο Γ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για κατασταλτικό χαρακτήρα του μέτρου και είπε ότι οι κατηγορούμενοι θέλουν να μεταφέρουν τη φωνή τους έξω από τα τείχη της φυλακής. Στη δήλωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιογράφους, τους οποίους χαρακτηρίζει «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας σε απευθείας σύνδεση με την Αντιτρομοκρατική. Όπως έχουν εκθέσει τις προσωπικές μας ζωές και των οικογενειών μας, έτσι είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι».

Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης.

Η υπεράσπιση αντέδρασε και στην απόφαση για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και για το ζήτημα των πρακτικών, ενώ η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως είπε η κυρία Κούρτοβικ, πρόκειται περί ατοπήματος ενώ η πρόεδρος χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων «ασχήμια».

Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προς τα κρατητήρια δεκάδες φίλοι τους φώναζαν συνθήματα ενώ πολλοί από αυτούς με υψωμένες γροθιές τους φώναζαν «γερά, γερά, περήφανοι και δυνατοί».

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο τη διαδικασία του.

ιn.gr