Γυρίζουν πίσω οι Έλληνες εξαγωγείς στους προορισμούς από τους οποίους ξεκίνησαν. Ακριβό ευρώ, κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και δειλή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στρέφουν ξανά τους Έλληνες παραγωγούς στις πιο «σίγουρες» ευρωπαϊκές αγορές και, κυρίως, σ’ αυτές της Ευρωζώνης. Η στροφή αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Φεβρουάριος 2014), τα οποία, όμως, αντανακλούν τη συνολική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ήδη από το 2013. Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις χώρες της Ε.Ε. έστω και οριακά, δηλαδή κατά 0,4%, με τις χώρες της Ευρωζώνης να κρατούν τα ηνία (+6,4%). Αντίθετα, μειώθηκαν προς τις «τρίτες χώρες» (όλες οι χώρες εκτός εκείνων της Ε.Ε., π.χ. ΗΠΑ, Τουρκία, Κίνα) κατά 12,4%.

Από τον ΠΣΕ εκτιμούν πως το θετικό κλίμα για τα ελληνικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές θα ενισχυθεί περαιτέρω φέτος. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν, μιλώντας στο «Κ», σημαίνοντα στελέχη μεγάλων ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και μέλη ελληνικών διπλωματικών αποστολών στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα:

Ο Α΄ γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, κ. Γιάννης Σαλαβόπουλος, αναφέρει ότι «οι ελληνικές εξαγωγικές στη Γερμανία σημείωσαν το 2013 μικρή ανάκαμψη, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2012». Ωστόσο, σημειώνει, «υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω αύξησης στις αγορές της Ε.Ε. και της Γερμανίας ειδικότερα».

Ο διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης της Elpen Pharmaceutical Co. Inc., κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, αναφέρει πως «οι πωλήσεις των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές χώρες είναι τα τελευταία χρόνια ανοδικές, κυρίως χάρη στην ποιότητα και την καινοτομία, αλλά και την ευελιξία των ελληνικών εταιρειών». Αναφορικά με την Elpen, ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει πως «η αύξηση του τζίρου στη γερμανική αγορά από το 2012 στο 2013 έφτασε το 100%».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σαράντης (καλλυντικά), κ. Νίκος Ευαγγέλου, τονίζει ότι «η τάση για εξαγωγές παραμένει προσανατολισμένη προς τις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης, καθώς οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής και η γειτνίαση με την Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας εκεί. Στον αντίποδα, οι εδραιωμένες αγορές της Ε.Ε. είναι δυσκολότερες». Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, «ο όμιλος Σαράντη πραγματοποιεί σημαντικό μερίδιο του ετήσιου τζίρου του στη Ν.Α. Ευρώπη και συνολικά το 64% από τις ξένες αγορές».

Κύκλοι των ΕΛΠΕ αναφέρουν ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας, από 7%-8%, έχουν μειωθεί αισθητά στο 0,5% και προφανώς επηρεάζονται από το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «στα πετρελαιοειδή η αγορά εξακολουθεί να είναι ελλειμματική σε ντίζελ και σε πετροχημικά, όχι όμως και στις βενζίνες. Εκεί κατευθύνονται κυρίως οι ελληνικές εξαγωγές πετροχημικών», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook