Ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα υποσχεθεί βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην χώρα κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει αργότερα σήμερα.

Ο κ. Ομπάμα «θα ανακοινώσει στην ομιλία του για τη Μέση Ανατολή επιπλέον βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Αίγυπτο για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για διάφορα σχέδια, που αφορούν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο Σαμίρ Ράντουαν σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Οικονομικών η χώρα, που ταρακουνήθηκε τον Ιανουάριο από το κύμα έντονων διαμαρτυριών και μεγάλων κινητοποιήσεων των πολιτών που τελικώς οδήγησαν στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, προβλέπει πως το έλλειμμά της θα κυμανθεί μεταξύ του 9,9% και 11% για το οικονομικό έτος 2011-2012.

Τέλος ανέφερε ότι θα μετάσχει και ο ίδιος στο πλευρό του πρωθυπουργού Ισάμ Σαράφ στη συνάντηση της G8 που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο πρόεδρος Ομπάμα θα παρουσιάσει στην σημερινή του ομιλία μια σημαντική οικονομική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή με στόχο να ενθαρρύνει τις δημοκρατικές αλλαγές στην περιοχή.

Παράλληλα σήμερα ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζέιμς Στάινμπεργκ διαβεβαίωσε σήμερα το Ισραήλ ότι «δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί» από την επικείμενη ομιλία του προέδρου Ομπάμα .

«Είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί από την ομιλία του προέδρου» ανέφερε ο κ. Στάινμπεργκ μιλώντας στον Τύπο λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος του αμερικανοϊσραηλινού στρατηγικού διαλόγου στην Ιερουσαλήμ.

«Πιστεύω ότι θα μιλήσει για τη δέσμευσή μας αφ\’ ενός έναντι της περιοχής και αφ\’ ετέρου έναντι του εταίρου μας, του Ισραήλ, όχι μόνον σήμερα αλλά και στην ομιλία που θα εκφωνήσει την Κυριακή» κατέληξε ο κ. Στάινμπεργκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook