Το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη με βάση το P/E, αλλά το πιο φθηνό με βάση το κριτήριο του normalised P/E, που λαμβάνει υπόψη την εταιρική κερδοφορία χωρίς τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου.

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε σημερινή έκθεση της Credit Suisse φαίνεται ότι οι ελληνικές μετοχές είναι ακριβές έπειτα από το ράλι του τελευταίου χρόνου, καθώς η προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη δεν έχει φανεί ακόμα στην εταιρική κερδοφορία των εισηγμένων του ΧΑ.

Η Credit Suisse μετρά την απόκλιση των δεικτών των αποτιμήσεων από το μέσο όρο τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Έτσι, το P/E του ΧΑ με βάση τα αναμενόμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών (έναντι του μέσου όρου των τελευταίων 20 ετών) διαμορφώνεται στο 2,7, που είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη και σαφώς ακριβότερο σε σχέση με την επόμενη ακριβότερη αγορά (πρόκειται για την Ιρλανδία, που εμφανίζει P/E 1,5 για τους επόμενους 12 μήνες).

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές μετοχές είναι από τις ακριβότερες της Ευρώπης και με βάση το κριτήριο της τιμής/λογιστικής αξίας, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 0,8, που είναι ο δεύτερος ακριβότερος στην Ευρώπη, μετά τη Δανία.

Όμως, υπολογίζοντας το P/E με βάση τα normalised περιθώρια κέρδους, η Credit Suisse διαπιστώνει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά έναντι της αμέσως επόμενης αγοράς. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 0,9.

Συνολικά, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι οι τρίτες ακριβότερες στην Ευρώπη, μετά από εκείνες του Βελγίου και της Δανίας, δείχνουν τα στοιχεία της Credit Suisse.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα, η Credit Suisse έκανε λόγο για την αναγέννηση της εγχώριας οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% φέτος και 2,1% το 2015.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook