"Οι υδάτινοι πόροι κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα είναι περιορισμένοι" και για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προβαίνει σε μια σειρά από προληπτικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, απατώντας στην επερώτηση που υπέβαλε στην Βουλή ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, αναφορικά με τη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κατά τη φετινή «ξηρή» θερινή χρονιά, καθώς και την προοπτική λειτουργίας των φραγμάτων του Ταυρωνίτη (Σεμπρονιώτη και Ντεριανού).

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ήδη από τις 7-4-2014 είχε μεριμνήσει με σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για την Λειψυδρία. Η Επιτροπή κατέληξε στο ότι η φετινή χρονιά είναι μια «ξηρή» χρονιά, συμφωνώντας με την αντίστοιχη δήλωση της ΔΕΥΑΧ που επισήμανε ο κ. βουλευτής

Η Επιτροπή επισήμανε ότι οι υδάτινοι πόροι κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα είναι περιορισμένοι και για το λόγο αυτό κατέληξε στα ακόλουθα μέτρα:

1) Έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης πολιτών και αγροτών για περιορισμό της αλόγιστης και σπάταλης χρήσης νερού.

2) Σύσταση των αγροτών για περιορισμό των υδροβόρων καλλιεργειών.

3) Σταδιακή αναρρύθμιση των πηγών της Αγιάς που μπορεί να αποδώσει 5 εκ. κ.μ. νερό για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παραπάνω αναρρύθμισης των πηγών της Αγιάς για ενίσχυση των δικτύων κατά την φετινή θερινή περίοδο 2014:

α) Να ενεργοποιηθεί άμεσα η νέα Γεώτρηση του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου στη θέση Μυλωνιανά (δυναμικού 400 – 500 κ.μ/ ώρα)

β) Να ενεργοποιηθεί η αδειοδοτημένη τέταρτη γεώτρηση της ΔΕΥΑΧ στη θέση Αγ. Κωνσταντίνου

γ) Να αντικατασταθεί η γεώτρηση Μ6 του ΟΑΚ, στη θέση Μυλωνιανά

δ) Να ξεκινήσει η μελέτη ανόρυξης τουλάχιστον τριών νέων γεωτρήσεων στην ίδια περιοχή που θα συμβάλλει στην επίλυση του υδρο-αρδευτικού προβλήματος κατά τους θερινούς μήνες αιχμής, όπως εξάλλου προτάθηκε αναλυτικά και για το Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης .

4) Το φράγμα Βαλσαμιώτη που εγκαινιάστηκε φέτος, επίσης θα βοηθήσει στους μήνες αιχμής, παρόλο που δεν έχει προλάβει να γεμίσει κατά τη βροχερή περίοδο 2013.

5) Κρίνεται απόλυτα άμεσης προτεραιότητας η κατασκευή των φραγμάτων Ταυρωνίτη (Σεμπρονιώτη και Ντεριανού) και για αυτό το λόγο θα πρέπει να επικαιροποιηθούν άμεσα οι μελέτες των δύο φραγμάτων που θα ενισχύσουν καθοριστικά το Βόρειο Τμήμα του Νομού, όπως εξάλλου προτάθηκε και στο Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης.

6) Για τον υπόλοιπο νομό Χανίων τα προτεινόμενα έργα περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόταση για το Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης στο συνημμένο έγγραφο.

Τέλος, με αφορμή τη συγκεκριμένη επερώτηση, παρακαλούμε να υπογραμμιστεί η ανάγκη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες στο Νομό Χανίων μέσω των παραπάνω μέτρων και για το λόγο αυτό παρακαλούμε για τη συμβολή σας στην εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, ειδικά για τα μέτρα 3δ και 5.