Μια σύγκρουση μεταξύ ενός επιβατικού αεροσκάφους και ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, τον περασμένο Μάρτιο, στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Στις 22 Μαρτίου ένα αεροπλάνο της εταιρείας US Airways «διασταυρώθηκε» με το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο αεροδρόμιο του Ταλαχάσι, στη Φλόριντα.

«Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι (το μη επανδρωμένο) ήταν τόσο κοντά που θεωρούσε βέβαιο ότι θα συγκρούονταν», εξήγησε ο αξιωματούχος της FAA Τζιμ Γουίλιαμς.

Η Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση όμως δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος ούτε τον χειριστή του. «Ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιώτες οφείλουν να ενημερώνουν τους υπευθύνους των αεροδρομίων και τις υπηρεσίες ελέγχου της αεροπορίας όταν πετούν αεροσκάφη σε ακτίνα 5 μιλίων (περίπου 8 χλμ.) γύρω από ένα αεροδρόμιο», υπενθύμισε η FAA.

Τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία και θα μπορούσαν πολύ σύντομα να κάνουν μαζικά την εμφάνισή τους στον ουρανό των ΗΠΑ και να χρησιμοποιηθούν κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η FAA ξεκίνησε πειραματικά πτήσεις τέτοιων αεροσκαφών σε έξι περιοχές όμως παραμένει επιφυλακτική για το θέμα. «Η πρόκληση είναι να εντάξουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε έναν εναέριο χώρο» που χρησιμοποιείται από εμπορικά αεροσκάφη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, ανέφερε η υπηρεσία.

newsbeast.gr