Από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα θα είναι μόνον η τρίτη φορά που ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται σε μακροχρόνιο κύκλο ανάπτυξης ικανό να σηκώσει όλες τις οικονομίες ταυτόχρονα και να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα, επισημαίνει το Μπλούμπεργκ.

Το βάθος και η έκταση της επέκτασης θα αποτελέσουν το αντικείμενο στο οποίο θα εστιασθεί η συζήτηση της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι ενδείξεις διεύρυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης θα διευκολύνουν τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Timothy F. Geithner, τον μεγαλοεπενδυτή George Soros και 2.500 πολιτικούς, επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς ηγέτες να μεταθέσουν την προσοχή τους μακριά από την αντιμετώπιση της κρίσης στην τόνωση της ανάπτυξης.

Με τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές να είναι πολύ καλύτερες απ\’ ότι τη τελευταία διετία, \”ο κόσμος συζητά για το πως θα επιστρέψει στην συνήθη οικονομική του δραστηριότητα και στην επόμενη ημέρα\” δήλωσε ο Jitesh Gadhia, εκπρόσωπος και διευθυντικό στέλεχος της Blackstone Group LP, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αμοιβαίο επιχειρηματικών εξαγορών.

Η Goldman Sachs Group Inc., η PricewaterhouseCoopers LLP και η London’s Standard Chartered Bank είναι μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιριών που συμμετέχουν ενεργά στη συνάντηση. Οι αναλυτές τους προβλέπουν μία άνθηση της οικονομικής ανάπτυξης τις προσεχείς δεκαετίες, την οποία θα σύρουν οι αναδυόμενες οικονομίες και θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να παρασύρει και τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα διογκωθεί στα 143 τρισ. δολ. μέχρι το 2030 λαμβανομένων υπόψη του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, από 62 τρισ.δολ. το 2010, με την Κίνα και την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές να αποτελούν τα 2/3 της ανόδου, εκτιμά ο Gerard Lyons, επικεφαλή οικονομολόγος της Standard Chartered, που ενεργοποιείται κυρίως στην Ασία.

in.gr