Οι κυριότερες προτάσεις του συνδυασμού ¨Αμεση Δημοκρατία\” και της υποψηφίας Δημάρχου Ηρακλείου Μονας Αμανατίδου για τον Πολιτισμό, προς διαβούλευση με τους Ηρακλειώτες, ως σχέδιο προγράμματος, και σε συνεργασία με παρόμοιες κινήσεις σε άλλους Δήμους της χώρας, είναι οι εξής:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

4.1- Προστασία κι ανάδειξη αρχιτεκτονικού κτιριακού πλούτου της πόλης. Τεκμηρίωση κι αξιοποίηση καταγραφής με ηλεκτρονική καταλογοποίηση όλων των καταγεγραμμένων από υπηρεσίες του δήμου και συλλογικότητες. Παράλληλα αναζήτηση πόρων για την αποκατάσταση τους, προστασίας τους, καθαριότητας των

4.2- Θεσμοθέτηση προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών του δήμου ιδιαίτερης σημασίας, για όσες δηλαδή μελέτες δεν εκπονούνται στον δήμο. Για μικρότερης κλίμακας έργα οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί θα απευθύνονται σε νέους κάτω των 40 ετών.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ / ΓΛΥΠΤΙΚΗ

4.3 ίδρυση Δημοτικής σχολής Καλών Τεχνών. Το Ηράκλειο διαθέτει πληθώρα καλλιτεχνικών ταλέντων, που δυστυχώς χάνονται. Από πόλη που έχει στρέψει την πλάτη στον πολιτισμό και την αισθητική, μπορεί και πρέπει να γίνει σταδιακά πρότυπο αυτών.

4.4-Καθιέρωση θεσμού ετήσιας πανελλήνιας έκθεσης ελληνικού εικαστικού έργου.

4.5-Παραχώρηση υποδομών για διοργάνωση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες εκθέσεων (ατομικών κι ομαδικών) χωρίς μεσάζοντες.

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ

4.6-Σε ομάδες χορού θα παραχωρηθούν περιοδικά για στέγη, άδειοι δημοτικοί χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι και λοιπή υλικοτεχνική βοήθεια ανάλογα με τα οικονομικά του δήμου. Επίσης το έργο των ομάδων που θα είναι υπό την αιγίδα του δήμου θα προωθείται στο εξωτερικό μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου.

4.7- Καθιέρωση φεστιβάλ χορού όλων των ειδών.

ΘΕΑΤΡΟ

4.8-Παραχώρηση υποδομών και στέγης, με περιοδική εναλλαγή, σε θεατρικά σχήματα για ανέβασμα ελληνικού θεατρικού έργου.

4.9-Διαγωνισμός με βραβεία για τη συγγραφή ελληνικού θεατρικού έργου.

4.10-Προώθηση αρχαίων κλασικών έργων μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου στο εξωτερικό.

4.11-Δημιουργία θεσμού ετήσιου φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

4.12-Δημιουργία δημοτικής, σε πρώτη φάση διαδικτυακής, τηλεόρασης και ραδιοφώνου, με τη μέθοδο της αυτοδιαχείρησης, που θα προασπίζει, με αυστηρά κριτήρια, το Δημόσιο συμφέρον.

4.13-Δημιουργία θεσμού ετήσιας έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Έκθεσης Εικαστικού Έργου και προώθηση της μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου στο εξωτερικό.

4.14-Ενίσχυση κι υποστήριξη ομάδων και καλλιτεχνών στο είδος της πειραματικής τέχνης, καθώς επίσης των αντίστοιχων ποιοτικών δραστηριοτήτων στο αντικείμενο της τέχνης του δρόμου.

*Ο πίνακας είναι του εικαστικού \”Mathew Halpin

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook