Η \’Πρωτοβουλία Πολιτών\” παρουσίασε τις θέσεις της για τον πολιτισμό και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν:

Ο ρόλος του δήμου είναι να στηρίζει και να προωθεί τον πολιτισμό με την έννοια της εξασφάλισης υποδομών που αφορούν στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου (ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, λαϊκή παράδοση κ.ά.) και στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης πολιτισμικής ταυτότητας, που προσδιορίζεται από τα ενδιαφέροντα των δημοτών αλλά και τις ανάγκες για μόρφωση, για ψυχαγωγία, για πνευματική και αισθητική καλλιέργεια.

Για μας, στην Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, ο πολιτισμός είναι κληροδότημα στις επόμενες γενιές και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα έργο μακράς πνοής που δεν περιορίζεται στα στενά χρονικά πλαίσια μιας δημοτικής θητείας.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό χωρίς να μιλάμε για πολιτική. Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας.

Η πολιτιστική πολιτική της Πρωτοβουλία μας για το Δήμο Χανίων θα στηριχθεί στους παρακάτω άξονες:

1) Περιαστικές διαδρομές. Χάραξη έξι περιαστικών πολιτιστικών – φυσιολατρικών διαδρομών στις έξι περιαστικές δημοτικές ενότητες. Οι διαδρομές θα περιλαμβάνουν φαράγγια, παραλίες, σπήλαια, υδροβιότοπους, μοναστήρια, κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες, μετόχια, γραφικούς οικισμούς, ιστορικά μνημεία κ.ά.

2) Άυλη Κληρονομιά. Καταγραφή και ανάδειξη της πλούσιας άυλης κληρονομιάς του τόπου μας (π.χ. ριζίτικα, μύθοι, παραδόσεις) μέσα από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της τρίτης ηλικίας του δήμου μας και των περιαστικών ενοτήτων.

3) Μουσεία – Συλλογές. Ανάδειξη και στήριξη των υπαρχόντων μουσείων και ιδιωτικών συλλογών και μελέτη για ίδρυση λαογραφικού μουσείου με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις.

4) Στελέχωση. Πρωταρχικό μέλημα του δήμου θα πρέπει να είναι η στελέχωση υπηρεσιών όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Κ.Α.Μ., η Δημοτική Βιβλιοθήκη, με εξειδικευμένο επιστημονικό και καλλιτεχνικό προσωπικό (π.χ. στη Δημοτική Πινακοθήκη είναι άμεση η ανάγκη μουσειοπαιδαγωγού, επιμελητή και συντηρητή έργων τέχνης) είτε με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες είτε με νέες προσλήψεις, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και παραγωγική λειτουργία των δομών αυτών στα πολιτιστικά δρώμενα των Χανίων.

5) Πολύκεντρο Βίλας Κόυνδουρου. Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική αρχή, έβαλε τέλος σε ένα όραμα πάρα πολλών Χανιωτών, με την ουσιαστική διακοπή λειτουργίας του Πολύκεντρου Νεολαίας το οποίο στεγάζεται στη Βίλα Κούνδουρου. Θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι δομές νεολαίας και πολιτισμού στα Χανιά.

Άμεσος στόχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος ως νέα δημοτική αρχή θα είναι η αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του Πολύκεντρου Νεολαίας στη Βίλα Κούνδουρου, αλλά και η επέκταση των δραστηριοτήτων της, με έμφαση σε κάθε μορφή πολιτισμού που αναπτύσσεται και δραστηριοποιείται στην περιφέρεια του δήμου Χανίων.

6) Υλική στήριξη – διαχείριση χώρων. Υλική στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω της παροχής κτιριακών και τεχνικών υποδομών του Δήμου, τόσο για την προετοιμασία όσο και για την παρουσίαση του έργου Χανιωτών και όχι μόνο δημιουργών. Παράλληλα είναι επιβεβλημένη η ενοποίηση της διαχείρισης των χώρων του δήμου στους οποίους μπορούν να στεγαστούν πολιτιστικές δράσεις για την σωστή και αξιοκρατική διάθεση τους αλλά και για την αποφυγή αλληλοκάλυψης εκδηλώσεων.

7) Δημοτικός Κινηματογράφος. Για τη συνέχιση της λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου «Κήπος» και την προβολή ποιοτικών ταινιών, θεωρούμε απαραίτητη τη λειτουργία, παράλληλα και σε σύνδεση με τον κινηματογράφο, Δημοτικής Ταινιοθήκης, η οποία θα συγκεντρώσει κατάλληλο υλικό για την επαφή των δημοτών με την έβδομη τέχνη. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια προβολής ταινιών όλο το χρόνο με αξιοποίηση δημοτικών εγκαταστάσεων.

8) Επισκευή μνημειακών κτιρίων – Νεώρια. Διεκδίκηση κοινοτικών αλλά και εθνικών κονδυλίων, ύστερα από οικονομοτεχνικές μελέτες, για τις επισκευές της βίλας της Βαρόνης Σβαρτς στη Χαλέπα και της βίλας Πωλογιώργη στην Αμπεριά, καθώς και άλλων εγκαταλελειμμένων κτισμάτων που αποτελούν περιουσία του Δήμου Χανίων, με σκοπό να στεγαστούν δομές πολιτισμού της πόλης. Κορυφαίος στόχος είναι η επικαιροποίηση των μελετών για τα Νεώρια και η εξασφάλιση πόρων για την επισκευή και αξιοποίηση τους.

9) UNESCO. Στον ενδεικτικό κατάλογο για την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO υπάρχει η υποψηφιότητα για τα Μινωικά ανάκτορα (μεταξύ των οποίων και αυτού της Μινωικής Κυδωνίας στην περιοχή Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων) και για τις ενετικές οχυρώσεις. Η προετοιμασία των φάκελων υποψηφιότητας θα είναι μέριμνα μας ως δημοτική αρχή, ώστε να κατατεθούν το συντομότερο δυνατό και να δρομολογηθεί η ένταξη τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Απώτερος στόχος, μέσω μιας σωστής διαχείρισης του μνημειακού πλούτου, είναι η εγγραφή όλης της παλιάς πόλης των Χανίων στον κατάλογο της UNESCO.

Για μας απάντηση στις πολιτικές των μνημονίων και της παγκοσμιοποίησης είναι η ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής μας κληρονομιάς, της λαϊκής μας παράδοσης, της κρητικής διατροφής αλλά και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Νατάσα Αποστολάκη, αρχαιολόγος (ΔΚ Χανίων), Γιώργος Βαβουλές, μουσικός ερευνητής (ΔΕ Ν. Κυδωνίας), Κώστας Δήμος, μουσικός παραγωγός (ΔΕ Χανίων), Γιάννης Κλουβιδάκης, φωτογράφος (ΔΕ Χανίων), Γιώργος Κοκοβλής, κεραμίστας (ΔΕ Θερίσου), Δήμητρα Λιοδάκη, (ΔΚ Σούδας), Γιάννης Μαρκαντωνάκης, εικαστικός (ΔΕ Χανίων), Σταυρούλα Μαρκουλάκη, αρχαιολόγος – αντιπρόεδρος της ΙΛΑΕΚ (ΤΚ Βαμβακόπουλου), Αντώνης Νταγαδάκης, εικαστικός (ΔΚ Χανίων), Φωτεινή Φαρμασώνη, φωτογράφος (ΔΕ Χανίων), Κατερίνα Φουράκη, μουσική παραγωγός (ΔΕ Χανίων).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook