Είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι τα πιο θανατηφόρα ζώα, οι μεγαλύτεροι «δολοφόνοι» του ζωικού βασιλείου, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους είναι αυτά που έχουν μεγάλα, κοφτερά δόντια και «κακή» φήμη, όπως τα λιοντάρια ή οι καρχαρίες.

Τα φαινόμενα όμως απατούν.

Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε ότι η εμφάνιση μπορεί να είναι παραπλανητική, και αυτό ισχύει και για το πόσο απειλητικό είναι ένα πλάσμα του ζωικού βασιλείου απέναντι στους ανθρώπους.

Αν θέλαμε, για παράδειγμα, να αξιολογήσουμε το πιο τρομακτικό ζώο του πλανήτη ανάλογα με τον αριθμό των θυμάτων του, αυτό θα ήταν… το κουνούπι.

Η ελονοσία, που είναι μία από τις ασθένειες που μεταφέρονται με τα κουνούπια, σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους, ενώ 200 εκατομμύρια υποφέρουν καθημερινά από αυτήν. Πολλοί περισσότεροι δηλαδή από αυτούς που είχαν την ατυχία να βρεθούν ανάμεσα στα σαγόνια ενός κροκόδειλου ή λύκου.

Ο Bill Gates δημοσίευσε ένα infographic στο blog του, το οποίο αναφέρει τα 15 πιο θανατηφόρα ζώα του πλανήτη, βάσει του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν, εξαιτίας της επαφής τους με αυτά κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με αυτό, το κουνούπι είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» από όλα τα άλλα ζώα μαζί.

\"\"

«Η ελονοσία απειλεί το μισό πληθυσμό της Γης και προκαλεί απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω χαμένης παραγωγικότητας» έγραψε ο Gates στο blog του, όπως αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation προσπαθεί να βρει τρόπους που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της ελονοσίας, καθώς επίσης και άλλων ασθενειών που μεταφέρονται με τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα.

Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 είδη κουνουπιών σε πάνω από 100 χώρες και σε κάθε περιοχή της Γης, εκτός από την Ανταρκτική.

Οι καρχαρίες ευθύνονται για το θάνατο 10 ανθρώπων το χρόνο, τα λιοντάρια σκοτώνουν 100 και οι κροκόδειλοι 1.000.

Οι άνθρωποι «εξολοθρεύουν» 475.000 συνανθρώπους τους με δολοφονίες και στους πολέμους. Ακόμη, ασθένειες όπως η σχιστοσωμίαση που προκαλείται από σαλιγκάρια του γλυκού νερού, η νόσος Chagas, που προκαλείται από ένα παράσιτο πρωτόζωο, η ασθένεια του ύπνου που μεταδίδεται από τις μύγες Τσε-Τσε και η λύσσα, που μεταδίδεται από τους σκύλους ευθύνονται επίσης για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από σχιστοσωμίαση 10.000 άνθρωποι. Η ασθένεια μεταδίδεται από μικροσκοπικά παρασιτικά σαλιγκάρια, τα οποία ζουν σε ποτάμια και λίμνες στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές της υφηλίου. Τρυπώνουν κάτω από το δέρμα του ανθρώπου και φτάνουν μέχρι την περιοχή της κοιλιάς, όπου γεννούν τα αυγά τους.

Συνολικά 10.000 άνθρωποι χάνουν επίσης τη ζωή τους κάθε χρόνο, εξαιτίας της νόσου Chagas, η οποία μεταδίδεται από έντομο-δολοφόνος (Assassin bug).

Υπολογίζεται ότι περίπου 7 με 8 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική έχουν τη νόσο.

Σε άλλες περιοχές, η ασθένεια του ύπνου σκοτώνει περίπου 10.000 ανθρώπους το χρόνο.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook