Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ενιαία με τις ευρωπαϊκές θα κρίνουν ποιας τάξης τα συμφέροντα θα υπηρετηθούν από τους συσχετισμούς των εκπροσώπων που θα εκλεγούν.

Η πολιτική κάθε κόμματος δεν είναι άλλη στο κοινοβούλιο, άλλη στην περιφέρεια και άλλη στο δήμο, όσο κι αν τα κόμματα της διαχείρισης προσπαθούν να κοροϊδέψουν το λαό για το αντίθετο.

Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κόμμα να ψηφίζει ή να στηρίζει αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή και οι εκλεγμένοι του σε ένα δήμο, ακόμα και με το μανδύα του «ανεξάρτητου», να εφαρμόζουν φιλολαϊκή πολιτική. Δεν μπορεί ένα κόμμα που στηρίζει την ΕΕ να υπόσχεται ότι στο δήμο ή στην περιφέρεια θα εφαρμόσει πολιτική που «σκοντάφτει» στις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Τη σημασία που έχουν οι εκλογές για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων και άλλων μεγαλοεργοδοτών, τη διαπιστώνουμε πανελλαδικά από το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών κατεβαίνουν υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι, οδηγούμενοι από την αγωνία για τη διασφάλιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Kαι στη μικρή Χανιώτικη κοινωνία, όπου όλοι γνωριζόμαστε, διαπιστώνουμε την αγωνία των εργοδοτών να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους είτε εκβιάζοντας τους εργαζομένους τους με απολύσεις, προσπαθώντας να υφαρπάξουν την ψήφο τους είτε εξασφαλίζοντας την υποψηφιότητα μεγαλοστελεχών των επιχειρήσεών τους που και αυτοί με την σειρά τους όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν συμβάλλει στις απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στους χώρους εργασίας. Και στα Χανιά συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μία ο κόσμος του μόχθου και της βιοπάλης για την επιβίωση και από την άλλη ο κόσμος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους των Χανίων να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Να μην επιτρέψουν να εκπροσωπηθούν από τους ίδιους ανθρώπους που συμμετείχαν στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, που όσο και αν παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, ή ότι νοιάζονται «για τα του δήμου», είναι εξαρτημένοι από τα συμφέροντα των εργοδοτών και έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στους χώρους δουλειάς τους. Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για κάθε συνδυασμό η συμμετοχή τέτοιων υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά τους, να προβληματίσει τίνος τελικά τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσει στην ουσία κάθε συνδυασμός.
Καλούμε τους εργαζόμενου να ψηφίσουν με βάση τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα. Να απαντήσουν και με την ψήφο τους στην επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, το πολιτικό τους προσωπικό στους δήμους, στις περιφέρειες και την Ευρωβουλή.

Καλούμε τους εργαζόμενους των Χανίων να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ καθώς είναι τα μοναδικά ψηφοδέλτια που στελεχώνονται από εργάτες, υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, νέους, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται, ενάντια στις μειώσεις μισθών, απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, στους χώρους δουλειάς.

Την επομένη των εκλογών, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να απαιτούν περισσότερες θυσίες από τους εργαζόμενούς τους, για να βάλουν ακόμα πιο πολλά στην τσέπη. Την επομένη των εκλογών να βρουν λοιπόν απέναντί τους, εργαζόμενους που δεν τρομοκρατήθηκαν, που δεν εκβιάστηκαν, που δεν δέχτηκαν να θυσιάσουν τη δική τους ζωή για τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών. Να βρουν απέναντί τους εκλεγμένους αγωνιστές, αποφασισμένους, που σαν μία γροθιά θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις Λαϊκές Επιτροπές, οργανώνοντας και στηρίζοντας κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική.

Φώτης Ρηγανάκος,
Μέλος της Διοίκησης του εργατικού κέντρου Χανίων,
υπ. περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook