Αν τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, τότε τα δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας μας!

Δείτε μερικούς από τους πιο συχνούς μύθους που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιστέψετε.

1. Η ζάχαρη είναι η βασική αιτία της τερηδόνας

Η ζάχαρη συμβάλλει στη φθορά του δοντιού όμως δεν ευθύνεται άμεσα για την εμφάνιση της τερηδόνας. Ο βασικός «υπαίτιος» είναι τα οξέα που παράγονται από βλαβερά βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας. Αυτά τα βακτήρια παράγονται όταν μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες. Αν και η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι ένας από αυτούς – κι έτσι συμβάλλει στην αναπαραγωγή και την εξάπλωση των βακτηρίων – στην ίδια κατηγορία ανήκουν και υγιεινές τροφές όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

2. Η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο

Τα βασικά συστατικά στα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν 3-10% από αυτά τα ενεργά συστατικά, ποσότητα που δεν «απειλεί» το σμάλτο των δοντιών μας. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η πιο ασφαλής μέθοδος λεύκανσης είναι αυτή που εφαρμόζεται από τον οδοντίατρο.

3. Το στοματικό διάλυμα πρέπει να περιέχει αλκοόλη

Το αλκοόλ αφυδατώνει το στόμα κι έτσι η συχνή χρήση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξάπλωση των βακτηρίων.

4. Οι φρονιμίτες είναι άχρηστοι

Οι φρονιμίτες είναι προϊόν της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τραχιές τροφές που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας οδήγησαν το σαγόνι να μεγαλώσει σε μέγεθος κι έτσι έκαναν την εμφάνισή τους περισσότερα δόντια. Εξελικτικά, το σαγόνι άρχισε και πάλι να μικραίνει ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος «χώρος» για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος. Αυτός είναι και ο λόγος που σε άλλους οι φρονιμίτες δημιουργούν πρόβλημα και σε άλλους όχι. Εάν οι φρονιμίτες αναπτύσσονται φυσιολογικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρούνται.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook