Η μνήμη των εκτελεσθέντων κατοίκων του Αλικιανού Χανίων από τα ναζιστικά στρατεύματα, το καλοκαίρι του 1941, τιμήθηκε το πρωί στην διάρκεια εκδήλωσης στο μνημείο του Κερίτη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Πλατανιά κ.Γ.Μαλανδράκη, ομιλία της εκπαιδευτικού κ.Ελένης Μαναρώλη, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

\"\"

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπ.Εργασίας κ.Β.Κεγκέρογλου, την Μεγ.Βρεττανία, ο Δούκας του Γλόστερ πρίγκιπας Ρίτσαρντ , ενώ παρευρίσκοντο και υπουργοί αλλά και υψηλοί αξιωματούχοι και από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία καθώς και βετεράνοι.

Επίσης στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρέστησαν και οι βουλευτές κ.κ.Ευτύχης Δαμιανάκης, Λίτσα Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης των αρχών και κάτοικοι της περιοχής.

\"\"

Οι εκτελέσεις στον Αλικιανό

Όπως έχει γράψει ο ιατρός κ.Σταύρος Μαραγκουδάκης « το 1941 στο λεκανοπέδιο του Αλικιανού και μέσα στο χωριό έγιναν σκληρές μάχες εναντίον των αλεξιπτωτιστών γερμανών. Με ηρωισμό και αυτοθυσία αντιμετώπισαν οι άοπλοι Κρήτες της περιοχής τους πάνοπλους αλεξιπτωτιστές γερμανούς.

Οι Γερμανοί μετά την κατάληψη της Κρήτης δεν παρέλειψαν να τιμωρήσουν τους Αλικιανιώτες για τον πατριωτισμό τους με εκτελέσεις. Η μια εκτέλεση διεδέχετο την άλλη.

Η πρώτη εκτέλεση με 6 Αλικιανιώτες έγινε εντός του χωριού και κατά την διάρκεια των μαχών.

\"\"

 Η δεύτερη εκτέλεση με 42 πολίτες εξ Αλικιανού έγινε την 2α Ιουνίου 1941 εις το προαύλιον της Εκκλησίας Τίμιος Σταυρός αφού οι μέλλοντες να τυφεκισθούν διάνοιξαν την τάφρον τους.

 Η τρίτη εκτέλεσις με 118 εγένετο την 1η Αυγούστου. Οι 13 εκ των τυφεκισθέντων ήσαν Αλικιανιώτες και οι λοιποί από τα χωριά Φουρνές, Σκηνές, Βατόλακος, Κουφό, Πρασές, Καράνου, Λάκκοι, Ορθούνι, Νέα Ρούματα και Χοστή. Μεταπολεμικώς προς τιμήν των εκτελεσθέντων ανεγέρθησαν μνημεία.

Δια τους εκτελεσθέντες κατά την πρώτη και δεύτερη εκτέλεση στο προαύλιο της Εκκλησίας Τίμιος Σταυρός και επί του ιδίου τόπου της εκτέλεσης των 42. Δια τους εκτελεσθέντες κατά την τρίτη εκτέλεση το μνημείο εγένετο προ της γέφυρας του Κερίτη.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook