Πέντε συνολικά είναι τα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφέθηκαν ελεύθερα στη Συρία έπειτα από 4μηνη κράτηση, ενώ η βίαιη αρπαγή τους προκάλεσε το κλείσιμο τριών από τις ιατρικές εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που παρέχουν φροντίδα σε 150.000 Σύρους.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι τα πέντε μέλη του προσωπικού τους, που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους στη Συρία έχουν αφεθεί ελεύθερα και βρίσκονται σε ασφάλεια. Η οργάνωση καταδικάζει απερίφραστα την αρπαγή τους, η οποία ανάγκασε τους MSF να κλείσουν οριστικά ένα νοσοκομείο και δύο κέντρα υγείας στην περιοχή Τζαμπάλ Ακράντ στη βορειοδυτική Συρία.
«Στις 2 Γενάρη 2014, ένοπλη ομάδα στη βόρεια Συρία έπιασε πέντε άτομα του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τα οδήγησε παρά τη θέλησή τους μακριά από το νοσοκομείο της οργάνωσης όπου παρείχαν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση. Τρία από τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφέθηκαν ελεύθερα στις 4 Απριλίου και τα υπόλοιπα δύο απελευθερώθηκαν στις 14 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής για να ξανασυναντήσουν τους φίλους και τις οικογένειές τους».
«Η ανακούφιση να βλέπει κανείς τους συναδέλφους μας να επιστρέφουν με ασφάλεια εναλλάσσεται με οργή απέναντι σ’ αυτή την κυνική πράξη που στέρησε από ανθρώπους, ήδη ρημαγμένους από τον πόλεμο, την απεγνωσμένη βοήθεια που έχουν ανάγκη», δήλωσε η Τζοάν Λίου, Διεθνής Πρόεδρος των MSF. «Η άμεση συνέπεια από την αρπαγή προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι η μείωση της -σωτήριας για την επιβίωση- βοήθειας. Τα μακροπρόθεσμα θύματα αυτής της πράξης είναι ο πληθυσμός της Συρίας. Περίπου 150.000 άνθρωποι στην περιοχή Τζαμπάλ Ακράντ τώρα στερούνται την ιατρική φροντίδα των MSF, ενώ ζουν σε εμπόλεμη ζώνη».
Η δράση των MSF στη Συρία
Το 2013, το ιατρικό προσωπικό των MSF σε αυτές τις τρεις εγκαταστάσεις διενήργησε 521 χειρουργικές επεμβάσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν πολεμικά τραύματα. Έγιναν 36.294 ιατρικές συνεδρίες και 400 μητέρες έλαβαν βοήθεια για να γεννήσουν με ασφάλεια τα παιδιά τους σε νοσοκομείο.
Σε όλη τη βόρεια Συρία, όπου οι MSF συνεχίζουν τη λειτουργία άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων, οι περιορισμοί ασφαλείας έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την παροχή βοήθειας. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις και βομβαρδισμούς και ιατρικό προσωπικό σκοτώθηκε ή απειλήθηκε από ένοπλες ομάδες. Σε άλλα μέρη στη Συρία, η άρνηση επίσημης πρόσβασης και η ανασφάλεια έχουν εμποδίσει τους MSF να παρέχουν ιατρική βοήθεια.
«Το περιστατικό αυτό είναι αντιπροσωπευτικό της πλήρους περιφρόνησης προς τους αμάχους όλης της Συρίας σήμερα» λέει η Λιου. «Ενώ εκατομμύρια Σύριοι χρειάζονται βοήθεια για την επιβίωσή τους, ανάμεσά τους και κάποιοι από τις ένοπλες ομάδες, η ίδια η ιδέα της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής παρουσίας απορρίπτεται. Θα έπρεπε να εκτελούμε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά προγράμματα στη 40χρονη ιστορία των MSF, σύμφωνα με τις τεράστιες ανάγκες του συριακού λαού, αλλά στο σημερινό περιβάλλον η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε είναι οδυνηρά περιορισμένη».
Από το Ιούνιο του 2012 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν υπαίθρια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη βόρεια Συρία. Στις εγκαταστάσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 7.000 χειρουργικές επεμβάσεις, αντιμετωπίστηκαν 53.000 επείγοντα περιστατικά, έγιναν 88.000 εξωτερικά ιατρεία και πάνω από 2.000 ασφαλείς τοκετοί. Οι MSF στηρίζουν σε επτά επαρχίες ένα δίκτυο από 50 νοσοκομεία και 80 κέντρα υγείας που διευθύνονται από ιατρικά δίκτυα Σύριων. Στο Ιράκ, την Ιορδανία και το Λίβανο οι MSF λειτουργούν μεγάλα προγράμματα που παρέχουν ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία, έχοντας διενεργήσει 400.000 ιατρικές επισκέψεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook