«Σεισμό» προκαλούν τα έγγραφα που αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα και εμφανίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή πρόθυμη για τεράστιες παραχωρήσεις έναντι του Ισραήλ σχετικά με δύο βασικότερα ζητήματα της διαμάχης, την Ιερουσαλήμ και τους πρόσφυγες, κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2008.

Ανώτατοι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές αμφισβητούν την εγκυρότητα των εγγράφων και ο Μαχμούντ Αμπάς -που εκτίθεται βαρύτατα από τις αποκαλύψεις- μιλά για «σκόπιμη σύγχυση». Την ίδια ώρα, η Χαμάς δηλώνει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θέλει να αφανίσει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Πρακτικά συναντήσεων κατά την ειρηνευτική διαπραγμάτευση του 2008 (που περιήλθαν στην κατοχή του Αλ Τζαζίρα) δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς είχε προτείνει μυστικά την προσάρτηση στο ισραηλινό έδαφος τεράστιων τμημάτων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ -προσφορά που κατά τα φαινόμενα το Ισραήλ αρνήθηκε.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι παραχωρήσεις που ήταν έτοιμη η κυβέρνηση Αμπάς να κάνει στο Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν γνωστό· αυτό αναμένεται να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αμπάς, καθώς δημοσίως οι δηλώσεις του για την Ιερουσαλήμ απέχουν κατά πολύ από όσα φαίνεται να υπόσχονταν κατ\’ ιδίαν οι διαπραγματευτές του.

Το Αλ Τζαζίρα δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του 16.076 εμπιστευτικά έγγραφα από συναντήσεις και e-mail μεταξύ Παλαιστινίων, Ισραηλινών και Αμερικανών ηγετών, που καλύπτουν τη δεκαετία 2000-2010. Τα έγγραφα πιστεύεται ότι διέρρευσαν από την παλαιστινιακή πλευρά.

Ανώτατοι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές διέψευσαν τις αποκαλύψεις, μιλώντας για «κατασκευασμένα» έγγραφα. Είναι «ένα μάτσο ψέματα» δήλωσε ο Σαέμπ Ερεκάτ, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι τα έγγραφα σκοπίμως επιφέρουν σύγχυση, τονίζοντας ότι έχει κρατήσει τις αραβικές χώρες πλήρως ενήμερες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Ο Αμπάς είχε συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο σχετικά με την πορεία της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Η Χαμάς δηλώνει την ίδια στιγμή ότι τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους το 2008 δείχνουν την «εμπλοκή» της Παλαιστινιακής Αρχής στις «απόπειρες για τον αφανισμό της παλαιστινιακής υπόθεσης».

ιngr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook