Στο χάος οδεύει η Ουκρανία μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ την ώρα που η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη του εμφυλίου με την εκλογική επιτροπή να ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου. 
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, εκφράζει φόβους ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν, ενώ για τα ουκρανικά ΜΜΕ , ο επονομαζόμενος \”βασιλιάς της σοκολάτας\”, ο ανεξάρτητος ολιγάρχης,Πέτρο Ποροσένκο, θα είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας . 
Στο μεταξύ , τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν χαθεί τα ίχνη δύο Ρώσων δημοσιογράφων του καναλιού \”LifeNews\”. 
Σύμφωνα με το \”Russia Today\”, πρόκειται για τους δημοσιογράφους Ολεγκ Σιντιακίν και Μαράτ Σαιτσένκο οι οποίοι φέρεται να έχουν συλληφθεί σε σημείο ελέγχου κοντά στο Κραματόρσκ .
Μιλώντας σήμερα στο BBC, o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, δήλωσε ότι η Ουκρανία πλησιάζει στο σημείο \”δίχως επιστροφή\” επισημαίνοντας ότι οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας μοιάζουν με αυτές που είχαν σημειωθεί στην πατρίδα του, την Κροατία, την δεκαετία του \’ 90. 
\”Αυτό που πραγματικά φοβάμαι είναι ότι η χώρα πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή εφόσον δεν υπάρξει επαρκής και επείγουσα δράση\”, είπε και πρόσθεσε πως ευελπιστεί πως η προγραμματισμένη προεδρική αναμέτρηση την 25η Μαίου θα διεξαχθεί κανονικά, κάτι που ο ίδιος όμως θεωρεί \”εξαιρετικά δύσκολο\”. 
Χθες στο Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές όρισαν δικό τους πρωθυπουργό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, τον Αλεξάντρ Μποροντάι. Ο Μποροντάι τόνισε ότι η περιοχή επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι, οι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έκαναν δημοψηφίσματα και ισχυρίζονται ότι πλέον έχουν την λαϊκή νομιμοποίηση, ωστόσο το Κίεβο και η Δύση θεωρούν τις ψηφοφορίες παράνομες.
Την ώρα που στην Ουκρανία επικρατεί προεκλογικός πυρετός, σε ανακοίνωσή της, η εκλογική εκφράζει την ανησυχία της για την ομαλή διεξαγωγή της προεδρικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου επισημαίνοντας ότι, βάσει των επίσημων στοιχείων για τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, περισσότεροι από 970.000 ψηφοφόροι στο Ντονέτσκ και περισσότεροι από 940.000 ψηφοφόροι στο Λουγκάνσκ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν. 
Συνολικά 36 εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένονται στις κάλπες την 25η Μαΐου. Η Εκλογική Επιτροπή επισημαίνει \”την άρνηση ή την έλλειψη αντίδρασης\” από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν αξιωματούχοι της ανατολικής Ουκρανίας καταγγέλλουν τις πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει \”μέτρα ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας\”.
Στο μεταξύ, ο επονομαζόμενος \”Βασιλιάς της Σοκολάτας, ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, θεωρείται το μεγάλο φαβορί για το προεδρικό αξίωμα. Τον Ποροσένκο ακολουθεί σε απόσταση η Γιούλια Τιμοσένκο, η πρώην ηγέτιδα της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 και ο φιλορώσος, Σεργκέι Τιγκίπκο (στην τρίτη θέση). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook