Η τρέχουσα συμφωνία της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, μετά βεβαιότητος, η τελευταία, δήλωσε ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός της ρουμανικής κυβέρνησης Λίβιου Βοϊνέα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη δημόσια ραδιοφωνία \”Radio Romania Actualitati\”.
Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σύμβαση λήγει στα μέσα του 2015.
\”Δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία μετά το 2015. Αυτή είναι σίγουρα η τελευταία συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπήρξε μία συμφωνία 20 δισ. ευρώ (που υπογράφηκε) το 2009 . Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν. Μία ακόμη συμφωνία, ύψους 5 δισ. ευρώ, συνήφθη το 2011. Τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν, καθώς (η συμφωνία) ήταν προληπτικού χαρακτήρα. Και επιπλέον ούτε τα χρήματα μίας ακόμη συμφωνίας ύψους 5 δισ. ευρώ του 2013- με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκταμιεύτηκαν, καθώς είναι μία προληπτική συμφωνία για τη σταθερότητα\” επεσήμανε ο κ.Βοϊνέα.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 την επιστολή προθέσεων των ρουμανικών αρχών για μία νέα συμφωνία Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-by Agreement), αξίας 2 δισ. ευρώ, για δύο χρόνια και επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήταν η δέκατη συμφωνία μεταξύ Ρουμανίας και ΔΝΤ κατά τα τελευταία 23 χρόνια. Η πρώτη συμφωνία μετά τον Δεκέμβριο του 1989 υπογράφηκε στις 11 Απριλίου 1991, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook