Η τρέχουσα συμφωνία της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, μετά βεβαιότητος, η τελευταία, δήλωσε ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός της ρουμανικής κυβέρνησης Λίβιου Βοϊνέα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη δημόσια ραδιοφωνία "Radio Romania Actualitati".

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σύμβαση λήγει στα μέσα του 2015.

"Δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία μετά το 2015. Αυτή είναι σίγουρα η τελευταία συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπήρξε μία συμφωνία 20 δισ. ευρώ (που υπογράφηκε) το 2009 . Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν. Μία ακόμη συμφωνία, ύψους 5 δισ. ευρώ, συνήφθη το 2011. Τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν, καθώς (η συμφωνία) ήταν προληπτικού χαρακτήρα. Και επιπλέον ούτε τα χρήματα μίας ακόμη συμφωνίας ύψους 5 δισ. ευρώ του 2013- με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκταμιεύτηκαν, καθώς είναι μία προληπτική συμφωνία για τη σταθερότητα" επεσήμανε ο κ.Βοϊνέα.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 την επιστολή προθέσεων των ρουμανικών αρχών για μία νέα συμφωνία Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-by Agreement), αξίας 2 δισ. ευρώ, για δύο χρόνια και επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήταν η δέκατη συμφωνία μεταξύ Ρουμανίας και ΔΝΤ κατά τα τελευταία 23 χρόνια. Η πρώτη συμφωνία μετά τον Δεκέμβριο του 1989 υπογράφηκε στις 11 Απριλίου 1991, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

protothema.gr