Η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης για την Παρασκευή στα Τίρανα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν εκτόνωσε το τεταμένο μετεκλογικό κλίμα στην Αλβανία. Απεναντίας, η ξύλινη γλώσσα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης εντάθηκαν.

Και χθες, για τέταρτη κατά σειρά ημέρα, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στη διάρκεια συνεδρίασής της Επιτροπής, διαμαρτυρόμενοι κατά της προσπάθειας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος – που επιχειρείται κατά το Σοσιαλιστικό Κόμμα- στην ανάδειξη δημάρχου Τιράνων.

Στην συγκέντρωση προσήλθαν και εκατοντάδες υποστηρικτές από διάφορους νομούς της χώρας.

Η διαδήλωση, η οποία έγινε μπροστά στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν το κτήριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ήταν ειρηνική. Οι ομιλητές, κυρίως βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκαναν λόγο για «αντίσταση προς υπεράσπιση της ελεύθερης ψήφου» και «κατά του πραξικοπήματος που διαπράττεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα».

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή διέκοψε χθες την καταμέτρηση των ψήφων σε λάθος κάλπες. Η καταμέτρηση τέτοιων ψήφων από 89 κάλπες των εκλογικών τμημάτων των Τιράνων έδωσε 150 ψήφους υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλεζίμ Μπάσια και μόλις 63 υπέρ του Έντι Ράμα. Δεν είναι γνωστό αν θα εξεταστούν και άλλες κάλπες ή αν τελικά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Με τις ψήφους αυτούς, νικητής αναδεικνύεται ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο κλίμα αυτό, η τρόικα των πρεσβευτών των ΗΠΑ, Aleksander Arvizu, του ΟΑΣΕ Eugen Vollfart και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα Ettore Sequi, συνέχισαν και σήμερα τις επαφές τους με τους υψηλούς πολιτικούς παράγοντες στη χώρα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Το Σάββατο συναντήθηκαν με το πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαμιρ Τόπι.

Για μια ακόμη φορά εξέφρασαν ανησυχία για την τεταμένη μετεκλογική κατάσταση και απηύθυναν έκκληση για ηρεμία, συγκράτηση των πολιτικών φιλοδοξιών, ανοίγοντας «το δρόμο επίλυσης των προβλημάτων στο νόμο και το σύνταγμα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τόπι.

Αμέσως μετά, έκανε δηλώσεις ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Οι εκλογές είπε, «είναι θέμα του κράτους δικαίου, αποτελούν δοκιμασία για τη λειτουργία». «Εγγυούμαι στους Αλβανούς πολίτες», πρόσθεσε, «ότι το κράτος διαθέτει όλο το δυναμικό για να δώσει μια λύσει στο στενό αποτέλεσμα για τα Τίρανα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook