Φόβος, ανασφάλεια, εγκατάλειψη και προσπάθεια να διατηρηθεί η λογική. Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει έρευνα από το κέντρο της Αθήνας.

Στην έρευνα που έχουν κάνει εγκληματολόγοι Νέστορ Κουράκης και Χριστίνα Ζαραφονίτου καταγράφεται η οδυνηρή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες Αθηναίοι που βιώνουν ακραίες καταστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 85,1% των κατοίκων του κέντρου έχου πέσει θύματα βίας, κλοπής π.χ. αρπαγής τσάντας ή χρημάτων ή διάρρηξης.

Ποσοστό 75,7% λένε ότι φοβούνται, για την ακρίβεια ότι ζουν υπό το καθεστώς του φόβου και το 70,4% δηλαδή επτά στους δέκα έχουν καταγγείλει στην αστυνομία περιστατικό εγκληματικότητας – χωρίς να γίνει τίποτα.

Ωστόσο οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι το να πάρουν το νόμο στα χέρια τους είναι λύση. Ποσοστό 52,9% τάσσονται κατά της αυτοδικίας ενώ το 73,4% αρνούνται την οπλοκατοχή καθώς τη θεωρούν επικίνδυνη.

Αντίθετα, είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά των κατοίκων που ζητούν αποτελεσματική αστυνόμευση.

Η έρευνα καταγράφει μεγάλη αγωνία για το πως θα αποφύγουν να γίνουν ο επόμενος στόχος. Αποφεύγουν να κυκλοφορούν πολύ, κυκλοφορούν σε ώρες και σε σημεία που νιώθουν πιο ασφαλείς και όσο μπορούν προσπαθούν να μην εκτίθενται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook