Τελευταία ενημέρωση: 22.12

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο συνδυασμών που διεκδικούν τη δημαρχία στα Χανιά, μια ανάσα πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Δήμος Ενεργών Πολιτών" απαντά στην κριτική που δέχτηκε από το συνδυασμό "Χανιά - Μαζί για το Δήμο μας" περί ανεφάρμοστου και ακοστολόγητου προγράμματος του Τάσου Βάμβουκα (δείτε εδώ) και επικρίνει τη δημοτική αρχή για την οικονομική της διαχείριση.

Η απάντηση στις επικρίσεις, δεν άργησε να έρθει αυτή τη φορά από το δήμο Χανίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του "Δήμου Ενεργών Πολιτών" και στη συνέχεια η απάντηση από το Δήμο Χανίων.

Ανακοίνωση "Δήμου Ενεργών Πολιτών"

"Για μια ακόμα φορά δυστυχώς η παράταξη του κ. Σκουλάκη επέλεξε τη λάσπη και την παραπληροφόρηση σαν προεκλογική τακτική. Η επιλεκτική χρήση στοιχείων και η διαστρέβλωση θέσεων που έχουν δημοσίως διατυπωθεί από την παράταξή μας, συνιστούν μια ακόμη απόδειξη της παλαιοκομματικής λογικής με την οποία πολιτεύονται ο κ. Σκουλάκης και η παράταξή του.

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, επιχειρούν να θέσουν σε αμφιβολία τη θέση μας για την παραμονή της ΔΕΥΑΧ ως δημοτικής επιχείρησης. Τους πληροφορούμε ότι τη ΔΕΥΑΧ έχουμε επανειλημμένα επισκεφτεί ως δημοτική παράταξη κατά την διάρκεια της τριετίας και έχουμε συναντηθεί με το Δ.Σ. των εργαζομένων - με πιο πρόσφατη την προ δύο εβδομάδων επίσκεψή μας - και έχουμε πάντοτε ξεκαθαρίσει ότι για εμάς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και επομένως δεν νοείται ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΧ.

Ακόμη και το ίδιο πρωί της σχετικής ανακοίνωσης της παράταξης του κ. Δημάρχου ο κ. Βάμβουκας σε ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΧ. Αντιθέτως τέτοιες σκέψεις περί ιδιωτικοποιήσεων στεγάζονται στις λογικές του μνημονίου που ψήφισε ο κ. Δήμαρχος.

Τέλος δεν δικαιούνται να μιλούν για ακοστολόγητα προγράμματα εκείνοι που αδυνατούν να εκτελέσουν τον δημοτικό προϋπολογισμό, υποθηκεύοντας την επόμενη μέρα του Δήμου.

Η υστέρηση εσόδων κατά 41%, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως περιγράφεται στο συνημμένο έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, θέτει το Δήμο Χανίων υπό τον κίνδυνο επιτροπείας, και περικόπτει ήδη με βεβαιότητα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του. Και αυτό από τη δημοτική αρχή που καυχιέται για τον «νοικοκυρεμένο και οικονομικά βιώσιμο» Δήμο που παραδίδει, αποκρύπτοντας τις προειδοποιήσεις για τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο (δείτε εδώ)

Αυτή η επίθεση παραπληροφόρησης δίνει μία ακόμα ευκαιρία στους συνδημότες μας να κρίνουν την αξιοπιστία και τις προθέσεις της παράταξης του κ. Σκουλάκη και να απορρίψουν οριστικά την Κυριακή το παρελθόν που εκπροσωπεί"

Απάντηση Δήμου Χανίων

"Σε απάντηση Δελτίου Τύπου της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» που στάλθηκε στις 23/5/2014 στα ΜΜΕ και στο οποίο εμπεριέχονται αναφορές που αμφισβητούν την βιώσιμη και αποτελεσματική οικονομική λειτουργία του Δήμου Χανίων, οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να επισημάνουμε τα εξής:

• Η οικονομική ευστάθεια του Δήμου Χανίων είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τον ισολογισμό χρήσης του έτους 2013 στον οποίο καταγράφεται σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του Δήμου κατά το έτος 2013 έναντι των ετών 2011 και 2012 (πλεόνασμα χρήσης 2013: 2.092.099,09 €).

• Η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών δεν εμπεριέχει ουδεμία παρατήρηση ή σχόλιο σε σχέση με ζητήματα έλλειψης διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία του Δήμου – όπως επικαλείται αναληθώς σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Βάμβουκας - όπως π.χ. για μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις.

• Το στοιχείο που παρουσιάζει η πλευρά του κ. Βάμβουκα σχετικά με τη μείωση των ιδίων εσόδων του Δήμου κατά 41% - για το πρώτο τρίμηνο του 2014 - είναι συγκυριακό καθώς αποτυπώνει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της - όχι μόνο ως προς το Δήμο - αλλά και γενικά.

Αυτό ωστόσο που αποκρύπτει ο κ. Βάμβουκας από τους πολίτες των Χανίων είναι ότι την ίδια στιγμή που έχει υπάρξει αυτή η μείωση στα ίδια έσοδα του Δήμου, η Δημοτική Αρχή διασφάλισε την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του Δήμου προχωρώντας στον εξορθολογισμό και στη μείωση των δαπανών σε ποσοστό άνω του 41%, με συνέπεια η όποια απόκλιση εσόδων να μη διαταράσσει την ευστάθεια της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου και την πληρωμή των υποχρεώσεων αυτού προς τρίτους (μισθοδοσία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, κλπ).

• Θεωρούμε ως Δημοτική Αρχή απαράδεκτο ένας υποψήφιος Δήμαρχος να προσπαθεί να δημιουργήσει – με άστοχες τοποθετήσεις - ένα κλίμα οικονομικής ανασφάλειας σε εργαζόμενους και πολίτες των Χανίων, απαξιώνοντας τη λειτουργία και το έργο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

• Καλούμε τον κ. Βάμβουκα να απαντήσει εγγράφως, τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει αν και εφόσον τη Δευτέρα, οι πολίτες τον εκλέξουν για Δήμαρχο Χανίων για τη μείωση των εσόδων του Δήμου καθώς και αν γνωρίζει ότι - αυτή τη στιγμή - το ταμειακό απόθεμα του Δήμου ανέρχεται σε 8 εκατ. περίπου, την ίδια στιγμή που αυτός μιλάει για «τρύπες» στο ταμείο του Δήμου…"

Δεύτερη Ανακοίνωση Δήμου Ενεργών Πολιτών

"Η απάντηση της παράταξης του κ. Σκουλάκη ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι όντως υπάρχει υστέρηση εσόδων της τάξεως του 41% κατά το πρώτο τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2014 στο σκέλος των ιδίων εσόδων. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ισόποση περικοπή δαπανών συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ενδιαφέρον θα ήταν να μας διευκρινίσει ο κ. Σκουλάκης ποιες ακριβώς ήταν οι δαπάνες εκείνες οι οποίες περικόπηκαν και γιατί αυτό δημοσιοποιείται μόνο μετά από τη δική μας παρέμβαση, χωρίς να έχει περάσει ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση. Σημειώνουμε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχουν πραγματοποιηθεί συμβούλια για ήσσονος σημασίας θέματα, όχι όμως για το σοβαρό αυτό θέμα, προφανώς για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ως όφειλε, ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ έκρουσε τον κώδωνα σοβαρού κινδύνου για το Δήμο Χανίων χωρίς να καταστροφολογούμε και αποδειχθήκαμε ακριβείς. Τα λοιπά στοιχεία που παρατίθενται περιγράφουν παρελθούσες χρήσεις και κακώς συνδέονται με την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων.

Σε ό,τι δε αφορά τα περί απευθείας αναθέσεων, ουδέποτε τις χαρακτηρίσαμε παράνομες, επιμένουμε, ωστόσο, ότι η εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος για ειδικά προσδιορισμένες περιπτώσεις έγινε κανόνας από την απερχόμενη δημοτική αρχή με την τεχνική των κατατμήσεων.

Όλα αυτά δυστυχώς, δεν επιβεβαιώνουν την εικόνα του νοικοκύρη των οικονομικών του δήμου, που καλλιεργεί επιμελώς για τον εαυτό του ο κ. δήμαρχος"