Η ιστορία του Sir Nicholas Winton είναι μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες ανθρωπισμού που πιθανώς έχετε ακούσει ποτέ.

Πρόσφατα γιόρτασε τα 105α γενέθλιά του μαζί με 100 καλεσμένους, απόγονοι 669 παιδιών με εβραϊκή καταγωγή που χάρη στον αιωνόβιο εορταζόμενο, γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο όταν το 1939, ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Winton εργαζόταν ως χρηματιστής στο Λονδίνο το 1938 όταν αποφάσισε να ταξιδέψει στην Πράγα και να δει τι συνέβαινε στους πρόσφυγες.

Βλέποντας να πλησιάζει η Ναζιστική απειλή κατάφερε να κάνει οκτώ εκκενώσεις παιδιών με τρένο, σε μια επιχείρηση που έγινε γνωστή ως Kindertransport.

Για να το καταφέρει χρησιμοποίησε τις Βρετανικές εφημερίδες, ώστε να βρει ανάδοχες οικογένειες. Επέστρεψε στην εργασία του στο Λονδίνο και στις 21 Ιανουαρίου 1939 συνέχισε την αποστολή διάσωσης.

Κάθε βράδυ μετά τη δουλειά οργάνωνε εκκενώσεις μέχρι που το τελευταίο τρένο ακυρώθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1939.

Το πάρτι γενεθλίων του Winton έγινε στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο. Κανείς δεν γνώριζε τον ήρωα που για σχεδόν 50 χρόνια δεν είχε αποκαλύψει ποτέ τη δράση του. Τυχαία η σύζυγός του ανακάλυψε το ημερολόγιο σε ένα συρτάρι. Ο ίδιος δεν είχε ιδέα πως το μυστικό του είχε αποκαλυφθεί όταν το 1988 βρέθηκε στο κοινό μιας εκπομπής του BBC.

Σύμφωνα με τη Guardian, σχεδόν 6.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρωστούν σήμερα στον Winton την ύπαρξή τους.

Η Τσεχική Δημοκρατία του απένειμε το περασμένο Οκτώβριο το βραβείο του Λευκού Λέοντα, τιμώντας τον για την ανδρεία και τη σεμνότητα του.

news247.gr από huffingtonpost

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook