Ο συνθέτης και μαέστρος Θεόδωρος Αντωνίου, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Διευθυντής Σπουδών στο \”Ωδείο των χρωμάτων\”, εξελέγη χθες τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο της Μουσικής Σύνθεσης.

Ο Θεόδωρος Αντωνίου, ένας από τους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός, πέρα από το προσωπικό συνθετικό του έργο, έχει συμβάλει στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και στην προώθηση των νέων γενεών. Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές του για σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ.

Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Η εργογραφία του αριθμεί περισσότερα από 450 έργα, πολλά από τα οποία είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών και ιδρυμάτων, και περιλαμβάνει τρεις όπερες, «Περίανδρος» (1977-79), «Βάκχες» (1991-92), «Οιδίπους επί Κολωνώ» (1997), χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά έργα και κοντσέρτα.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook