Χωρίς τον \”θόρυβο\” των προηγούμενων ετών, προχώρησε η διαδικασία ενοικίασης των Πυροσβεστικών ελικοπτέρων για την φετινή αντιπυρική περίοδο.
Στην Κρήτη αποφασίστηκε και φέτος να σταθμεύουν δύο ελικόπτερα, ένα \”μεσαίου τύπου\” στο αεροδρόμιο Χανίων και ένα \”μεγάλο\” στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Ήδη στο αεροδρόμιο Χανίων αφίχθη την Τρίτη 27 Μαίου το ρωσικό ελικόπτερο Kamov 32, το οποίο θα σταθμεύει κοντά στο κτίριο του παλαιού αεροσταθμού, όπου και θα διαμένει σε επιφυλακή του πλήρωμά του.
Το πυροσβεστικό ελικόπτερο στο Ηράκλειο, αναμένεται να προσγειωθεί και να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά τις 15 Ιουνίου.
Το Kamov 32Α1 (Κα 32Α1) αποτελεί έκδοση αεροπυρόσβεσης του στρατιωτικού ρωσικού ελικοπτέρου Kamov 27 το οποίο εξελίχθηκε για το Σοβιετικό Ναυτικό. 
Το ελικόπτερο αρχικά αναπτύχθηκε για τη μεταφορά προσωπικού και φορτίου και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Η σχεδίαση άρχισε το 1970 και το πρώτο πρωτότυπο πέταξε το 1974.
Όμοια με άλλα στρατιωτικά ελικόπτερα της Kamov έχει ομοαξονικό κύριο στροφείο, εξαλείφοντας την ανάγκη για χρήση ουραίου στροφείου. 
Kamov 32A1 – Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις: 

\"\"

Κατασκευάστρια Εταιρεία: KUMERTAU RUSSIA
Πλήρωμα: 2 
Επιβάτες: 13 
Κινητήρες: 2 x Klimov TV3-117VMA turboshaft engines 
Ισχύς ανά Κινητήρα: 2.200 HP 
Μήκος: 4.52 μ. 
Ύψος: 5.45 μ. 
Εκπέτασμα Ρότορα: 15.9 μ. 
Μέγιστη ταχύτητα: 260 χλμ/ώρα 
Μέγιστο ύψος Πτήσης: 3,500 μ. 
Μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 5,000 kg 
Ταχύτητα Ρίψεως: 1 τόνο το λεπτό. 
Δυνατότητα Πυρόσβεσης: Με Εξωτερικό Κάδο 5 τόνων
Το πυροσβεστικό ελικόπτερο θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο Χανίων μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ενώ να σημειωθεί πως απο την στιγμή που θα δοθεί η εντολή στο πλήρωμα για να επιχειρήσει σε κατάσβεση πυρκαγιάς, απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου 20 λεπτών για να σηκωθεί στον αέρα.
Η συμβολή του στην δασοπυρόσβεση αναμένεται να αποδειχθεί πολύτιμη, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν, καθώς μπορεί να ανεφοδιάσει τον κάδο του εύκολα απο τις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ οι ρίψεις μπορούν να γίνουν με ακρίβεια και απο αρκετά κοντινή απόσταση ακόμη και αν πνέουν σχετικά ισχυροί άνεμοι.
Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook