Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, μετά από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, το μεγαλύτερο της Ρωσίας. Επίσης αναφέρθηκαν 130 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται Έλληνες.

Η έκρηξη, όπως ανέφερε το πρακτορείο Ιντερφάξ, σημειώθηκε στον χώρο παραλαβής αποσκευών της αίθουσας διεθνών πτήσεων.

«Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες», δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Ωστόσο, μία άλλη αστυνομική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι «δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές». Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι είναι οι ισλαμιστές αυτονομιστές από τον Βόρειο Καύκασο, βάσει του «τύπου» της επίθεσης. Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι οι αυτονομιστές του Bορείου Καυκάσου έχουν «υποσχεθεί» ότι θα μεταφέρουν τη «δράση» τους στο κέντρο της Ρωσίας, επιτιθέμενοι σε στόχους, όπως μέσα μεταφοράς, αλλά και κεντρικά γραφεία μεγάλων εταιρειών.

Επίσης έχουν ανακοινώσει ότι κανείς δεν θα είναι ασφαλής στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, καθώς η περιοχή διεξαγωγής τους, το Σότσι, θεωρείται ότι ανήκει στο «ισλαμικό εμιράτο» που επιθυμούν να δημιουργήσουν.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανέβαλε προσωρινά το προγραμματισμένο ταξίδι του για το Νταβός, ενώ σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα Twitter υποσχέθηκε ότι \”οι υπαίτιοι της τρομοκρατικής επίθεσης όχι μόνο θα βρεθούν, αλλά και θα τιμωρηθούν αυστηρά\”.



Διεθνής καταδίκη της επίθεσης

Την επίθεση, η είδηση της οποίας έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου, καταδίκασαν απερίφραστα οι ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα για τα θύματα της έκρηξης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε σε «αποτρόπαια πράξη τρόμου κατά του ρωσικού λαού και εσκεμμένη επίθεση εναντίον αθώων πολιτών», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την ενέργεια αυτή και τη χαρακτήρισε «άνανδρη».

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, απέστειλε τηλεγράφημα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαιη αυτή πράξη» και συμπληρώνει ότι   « ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον ρωσικό αυτές τις δύσκολες ώρες».

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργι Παρβάνοφ και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, καταδικάζοντας την επίθεση. «Δεν υπάρχει υπόθεση που να μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook