Η 64χρονη γυναίκα είχε πέσει σε κώμα μετά από επέμβαση της αστυνομίας εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Η Ελίφ Τσερμίκ απεβίωσε σήμερα (Παρασκευή) το πρωί. Βρισκόταν σε κώμα εδώ και 159 ημέρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του φεμινιστικού κινήματος Halkevci Kadinlar.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Radikal, η 64χρονη υπέστη καρδιακή προσβολή όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν διαλύσει, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, μία αντικυβερνητική διαδήλωση την 22η Δεκεμβρίου στη συνοικία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης. Η διαδήλωση κατήγγειλε τη διαφθορά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η τουρκική δικαιοσύνη είχε εξαγγείλει μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς και είχε στοχοθετήσει δεκάδες στενούς συνεργάτες, στελέχη και μέλη των οικογενειών μελών της κυβέρνησης — περιλαμβανομένων τριών γιων υπουργών.

Με αφορμή την αντίθεση οικολόγων στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, πλάι στην πλατεία Ταξίμ, που θα σήμαινε την καταστροφή του πάρκου πρασίνου και την ανέγερση ενός ξενοδοχείου και ενός εμπορικού κέντρου, η οποία κατεστάλη βίαια από την αστυνομία, ξέσπασαν ευρύτερες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή 3,5 εκατομμύρια πολιτών σε δεκάδες πόλεις.

Το κίνημα αυτό κατεστάλη βίαια με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς, πάνω από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.
Η συλλογικότητα η οποία διοργάνωσε τις διαδηλώσεις κάλεσε τους υποστηρικτές της να βγουν ξανά στους δρόμους για την επέτειο αυτή. Όμως οι αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ και έχουν κινητοποιήσει περίπου 25.000 αστυνομικούς για να αποκλείσουν την πρόσβαση σε αυτήν, γεγονός το οποίο μοιάζει να προαναγγέλλει νέες ταραχές.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να δώσει άδεια να γίνουν οι συγκεντρώσεις αύριο και να αφεθούν οι νέοι να «διαδηλώσουν όπως θέλουν. Γιατί να αναπτυχθούν δυνάμεις για να εμποδιστούν;».

Τον Μάρτιο, η κηδεία ενός νέου 15 ετών ο οποίος υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού έδωσε αφορμή να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

newsit.gr