Τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στον συνοριακό σταθμό Κήπων Έβρου συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής καθώς συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών αλλά και πλαστογραφίας εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Έβρο, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης και τέσσερις αστυνομικοί, τρεις Αρχιφύλακες και ένας Υπαρχιφύλακας.

Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα διακινούσε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηκόους Γεωργίας, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής.

Οι αστυνομικοί συνεργάζονταν με την οργάνωση και έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 100 έως και 500 ευρώ ανά άτομο, επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι η μηνιαία αμοιβή, που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, ανέρχεται τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ, για κάθε έναν από αυτούς.

Το ρόλο του συνδέσμου, μεταξύ των αστυνομικών και μελών της οργάνωσης, είχε ένας 58χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του κυκλώματος, ως μεταφορέας των παράνομων αλλοδαπών, ενώ είχε αναλάβει και την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς, κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Η δράση της οργάνωσης

Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, η οργάνωση δρούσε συστηματικά τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια. Διέθετε εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχία, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, ενώ τα μέλη της πραγματοποιούσαν συστηματικά πλαστογραφήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σε 24 περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού μεταναστών, προς την ελληνική επικράτεια. 

Η μεταφορά γινόταν άλλοτε πεζή και άλλοτε με χρήση τουριστικών λεωφορείων από την μεθόριο του Έβρου, καθώς επίσης και με ταχύπλοα σκάφη, από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο. 

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι εμπλέκεται σε 15 παλαιότερες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και σε πολλές περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Πέραν της διακίνησης παρανόμων μεταναστών, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται και σε μεγάλο αριθμό κατάρτισης πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών. 

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν αποκτήσει τα αναγκαία τεχνικά μέσα και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να προβαίνουν στην κατάρτιση μεγάλου εύρους δημοσίων εγγράφων, ενώ είχαν νοικιάσει και ένα διαμέρισμα, το οποίο λειτουργούσε ως «εργαστήριο» παραγωγής των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου είχαν εγκαταστήσει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για την επίτευξη του σκοπού τους.

Συνολικά καταγράφηκαν 216 περιπτώσεις κατάρτισης και παράδοσης πλαστών ή υφαρπαγμένων εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις 38.470 ευρώ, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 110 περιπτώσεις, για τις οποίες δεν προέκυψε η παράδοση των εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις 46.230 ευρώ. 

Για την κατάρτιση των εγγράφων, εισέπρατταν από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, με βάση άτυπο «τιμοκατάλογο», τον οποίο τα μέλη είχαν υιοθετήσει και εφάρμοζαν.

Ενδεικτικά, διέθεταν παράνομα και έναντι αμοιβής:

-Πλαστό Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού και πλαστή βεβαίωση απέλασης για τη Γεωργία έναντι 50 ευρώ, 
-Βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ, 
-Βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.) και βεβαίωση απόδοσης -Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) έναντι 50 ευρώ,
πλαστή βεβαίωση εργασίας έναντι και πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των Γεωργιανών -Αρχών έναντι χρηματικού ποσού 50 ευρώ, 
πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των Ελληνικών Αρχών και πλαστή Ελληνική, Ρουμανική ή -Βουλγαρική ταυτότητα έναντι 400 ευρώ,
-Πλαστό διαβατήριο έναντι χρηματικού ποσού 800 ευρώ,
-Πλαστές σφραγίδες εισόδου ή εξόδου που τίθενται σε διαβατήριο, έναντι 50 ευρώ έκαστη, 
-Πλαστή άδεια θεώρησης εισόδου (Visa) έναντι 400 ευρώ.

Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν επίσης και σε υπηκόους Γεωργίας, που διαμένουν σε κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας η εγκληματική οργάνωση από αρχές του 2008 έως το Μάρτιο του 2014, έχει πραγματοποιήσει περίπου 918 συναλλαγές, με χρηματικά εμβάσματα, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.

Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εμβάσματα έχουν καταγραφεί από και προς την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γεωργία, την Αλβανία, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί συνολικά και κατασχεθεί:

(4) οχήματα,
(15) ηλεκτρονικοί υπολογιστές και (10) σκληροί δίσκοι,
(37) κινητά τηλέφωνα,
συσκευές θερμικής κόλλησης μεμβρανών και ακτινοβολίας UV,
(145) πλαστές σφραγίδες ελληνικών και ξένων Αρχών, μεταξύ των οποίων και σφραγίδες Αστυνομικών, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών,
σφραγίδες εισόδου και εξόδου,
(61) διαβατήρια,
κενά δελτία αιτήσαντος ασύλου, 
πιστόλι των 9mm με δύο γεμιστήρες και 17 φυσίγγια,
το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ,
πέντε (5) εκτυπωτές,
αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων και πλήθος άλλων εγγράφων, ατζέντες, ημερολόγια κ.λπ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.

protothema.gr