Προβληματισμός επικρατεί στις αρχές της Κρήτης, εξαιτίας των απανωτών περιστατικών με τουρίστες που "χάνονται" σε φαράγγια και βουνά του νησιού ενώ για τη διάσωσή τους κινητοποιείται ολόκληρος μηχανισμός.

Οι αριθμοί δικαιώνουν την ανησυχία. Μέσα σε έναν μήνα έχουν καταγραφεί 12 περιστατικά ενώ πέρυσι, σε όλο το 2013 η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη μόλις σε 13 περιπτώσεις διάσωσης.

Σε όλα δε τα περιστατικά, "πρωταγωνιστές" ήταν τουρίστες που δεν γνωρίζουν τις ιδιομορφίες και τις δυσκολίες των περιοχών τις οποίες έρχονται να επισκεπτούν και καταλήγουν έτσι να εκπέμπουν sos για τον εντοπισμό τους.

Οι πυροσβεστικές αρχές στη Κρήτη έχουν "θορυβηθεί" και ήδη, μετά και το χθεσινο περιστατικό με την μεγάλη επιχείρηση διάσωσης της Βρετανίδας στο Καβούσι Ιεράπετρας (δείτε εδώ), σχεδιάζουν προληπτικά μέτρα για να περιοριστούν τα περιστατικά που αποτελούν πλέον φαινόμενο για το φετινό καλοκαίρι.

Ο Περιφερειακός Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος στη Κρήτη κ. Ραπανάκης, ανέφερε ότι η πρώτη κίνηση που θα γίνει είναι να ξεκινήσει μια συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία και τους πράκτορες ώστε να ενημερώνουν τους τουρίστες για τις επικινδυνότητες της πεζοπορίας και της ορειβασίας, ειδικά όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

Επίσης υπάρχει σκέψη να τυπωθούν ενημερωτικά φυλλάδια από την Πυροσβεστική με σχετικές οδηγίες και συμβουλές.

Για την ιστορία, δείτε αναλυτικά τη 12αδα των περιστατικών που έχει προκαλέσει "πονοκέφαλο" στις αρχές

3/5 στη Κίσαμο Δελιανό Φαράγγι μεταφορά τραυματία, Δανός 65 ετών.

4/5 Ηράκλειο, Φαράγγι Τρυπητή, Γερμανός 57 ετών

10/5 Σφακιά, Φαράγγι Ίμβρου, Βέλγος 71 ετών

10/5 Κίσαμο, Σούγια Ισπανίδα 28 ετών

12/5 Χανιά, Κουστογέρακο Γερμανίδα 53 ετών

16/5 Ελούντα Ολλανδός 63

16/5 Σούγια Παλαιόχωρα Γαλλίδα 69 ετών

19/5 Ρέθυμνο Φαράγγι Μήλλον Γερμανός 62 ετών

20/5 Ρέθυμνο Κρόνος Αμαρίου Αγγλίδα 71 ετών

30/5 Ρέθυμνο Πλακιά Γερμανός 72 ετών

31/5 Χανιά Παλαιόχωρα Γαλλίδα 56 ετών

2/6 Λασίθι Καβούσι Αγγλίδα 58 ετών

Flashnews.gr