Στη Βαρσοβία φτάνει ο αμερικανός πρόεδρος, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Ευρώπη με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις για την Απόβαση της Νορμανδίας, ενώ οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης παρακολουθούν με ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και την στάση της Ρωσίας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η ενίσχυση της έντασης με τη Ρωσία, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα είναι παρούσες σε κάθε σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα, από την Πολωνία μέχρι τη Νορμανδία, περνώντας από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 -η οποία αρχικά θα ήταν G8 στο Σότσι.

Φτάνοντας στη Βαρσοβία το μεσημέρι της Τριτης, ο Ομπάμα στάθηκε δίπλα στον πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και είπε ότι οι δύο χώρες «θα στέκονται για πάντα μαζί».

«Ξεκινώ από εδώ την επίσκεψη επειδή η ασφάλεια της Πολωνίας, όπως και των συμμάχων μας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας» είπε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην Πολωνία στις εκδηλώσεις της 25ης επετείου των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Πολωνία και θα εκμεταλλευθεί την περίσταση για να διαβεβαιώσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την προσήλωση της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και να τονίσει «την ανάγκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Παρόντες στη Βαρσοβία θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και πολλοί πολιτικοί ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει στην Πολωνία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο είναι πιθανόν να συζητήσουν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Αλλωστε, ο βοηθός του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντέρεκ Σόλετ δήλωσε χθες στο Κίεβο ότι συζήτησε με τις ουκρανικές αρχές για τη «χορήγηση βοήθειας ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση των αμυντικών δομών της Ουκρανίας».

Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη σε διάστημα δύο μηνών.

Στο τραπέζι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Την Τρίτη, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για να εξετάσει σε ποιες ενδεχόμενες «μακροπρόθεσμες αλλαγές», σύμφωνα με το Reuters, μπορεί να προχωρήσει στην στάση του απέναντι στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θερμής φάσης της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ έχει «ανεβάσει ταχύτητα» στην παρουσία του στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση επέμβαση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα μέλη του, όπως αναφέρει στο βρετανικό πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας, θα εξετάσουν πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην τακτική που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηριστικά περιέγραψε ως «κατά το ήμισυ υποδαύλιση αποσχιστικών τάσεων και κατά το ήμισυ σκόπιμη αποσταθεροποίηση».

Τις παραμονές της συνάντησης, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι η Συμμαχία θα εξετάσει μεταξύ άλλων προσωρινή ενίσχυση των δυνάμεών του στην Πολωνία, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες της Βαρσοβίας.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook